Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Άκρως επικίνδυνος ο ιός MERS-Έως και 50% των ασθενών καταλήγουν



Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προχώρησε σε ενημέρωση για το κρούσμα λοίμωξης από MERS-κοροναϊό σε ασθενή ηλικίας 69 ετών, Έλληνα μόνιμο κάτοικο Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Ο ασθενής αφίχθη στη χώρα μας στις 17 Απριλίου από τη Jeddah Σαουδικής Αραβίας με παρατεινόμενο εμπύρετο και λόγω της συμβατής κλινικής εικόνας και του επιδημιολογικού ιστορικού ελέγχθηκε και βρέθηκε θετικός σε δύο διαδοχικές ...
μοριακές δοκιμασίες στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν αναφερθεί από το Σεπτέμβριο του 2012 έως τις 17 Απριλίου 2014 συνολικά 243 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης αναπνευστικού συστήματος εκ των οποίων τα 93 έχουν καταλήξει. Τα κρούσματα προέρχονται από τις χώρες: Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ιορδανία, Ομάν, Κουβέιτ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Τυνησία και Μαλαισία. Το ελληνικό περιστατικό είναι το 10ο κρούσμα λοίμωξης από MERS-κοροναϊό στην Ευρώπη. Ο ΠΟΥ δε συστήνει την εφαρμογή ειδικών μέτρων ελέγχου στις πύλες εισόδου των χωρών πλην της ενημέρωσης του κοινού.
Χαρακτηριστικά του ιού
Πρόκειται για έναν νέο κοροναϊό ο οποίος διαφέρει από τον ιό που προκάλεσε την Πανδημία SARS το 2003 και από τους ενδημικούς κοροναϊούς (HCoV) OC43, 229E, HKU1 και NL63. Κατά τη διάρκεια της 66ης Παγκόσμιας Συνόδου Υγείας ο ιός ονομάστηκε επίσημα Middle East, ενώ πρέπει να τονιστεί πως πρόκειται για ιό που προσβάλλει το αναπνευστικό και δεν έχει ακόμα βρεθεί θεραπεία για αυτόν. Το koutipandoras.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή μικροβιολογίας και στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Αθανάσιο Τσακρή, ο οποίος ανέφερε πως μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί και τα 50 άτομα με τα οποία ο 69χρονος ασθενής ήρθε σε επαφή, εξετάστηκαν όλοι και τα αποτελέσματα ήταν για όλους αρνητικά.
Επίσης, ο κ. Τσακρής τόνισε πως σε καμία περίπτωση ο ιός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα επιδημία και πως ουσιαστικά το κοινό πρέπει να είναι προσεκτικό σε περίπτωση που ταξιδέψει σε Σαουδική Αραβία και Κατάρ, όπου έχει ξεσπάσει ο συγκεκριμένος ιός, ενώ και οι Αρχές της χώρας πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές και να αναλάβουν αυστηρά μέτρα ελέγχου, αντίστοιχα με αυτά που είχαν ληφθεί στην Ελλάδα πριν περίπου μία δεκαετία για τον SARS.
Επίσης, ο καθηγητής κ. Τσακρής τονίζει ότι ο ιός αυτός μπορεί να προέρχεται από την αραβική χερσόνησο, ωστόσο δεν έχει πλήξει περιοχές από τις οποίες προέρχονται μετανάστες που καταλήγουν στην χώρα μας, άρα τουλάχιστον επί του παρόντος ο κίνδυνος μετάδοσης περιορίζεται αισθητά μόνο από όσους προέρχονται κυρίως από την Σαουδική Αραβία ή όσους ταξιδέψουν εκεί και τυχόν έρθουν σε επαφή με άτομα που έχουν νοσήσει. Επομένως, οι επιστήμονες ζητούν από το κοινό να είναι εξαιρετικά προσεκτικό και αν ταξιδέψει εκεί να αποφύγει να έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν εμφανή συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

 http://www.koutipandoras.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου