Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Η Άτη κόβει βόλτες στην Πόλη

 

Η Άτη κόβει βόλτες στην Πόλη
  O Λάμπρος Καλαρρύτης μιλά για τη νέα τουρκική πρόκληση να τοποθετήσει και να ανάψει φώτα ανάμεσα στους γνωστούς μιναρέδες που περιβάλλουν τη Μεγάλη Εκκλησία τα οποία γράφουν “δεν υπάρχει άλλος θεός από τον Αλλάχ”.

Πέρυσι η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί προκάλεσε αίσθηση και αντιδράσεις, έστω κάποιες τυπικές και «αναγκαστικές», σε μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινής γνώμης στη Δύση και των πολιτικών και χριστιανών  θρησκευτικών εκπροσώπων της.

Τώρα, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την Ύβρι, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά, αποφάσισε να τοποθετήσει και να ανάψει φώτα ανάμεσα στους γνωστούς μιναρέδες που περιβάλλουν τη Μεγάλη Εκκλησία τα οποία γράφουν “δεν υπάρχει άλλος θεός από τον Αλλάχ”.

 Η συνέχεια της ‘Υβρεως δείχνει ότι η Άτη κάνει καλά τη δουλειά της, όπως πάντα εξάλλου από τα αρχαία χρόνια, άρα είναι θέμα χρόνου να προκαλέσει την προσοχή της Νεμέσεως. Και ως γνωστόν όταν η Νέμεσις κοιτάξει τον υβριστή, το βλέμμα της δεν ξεκλειδώνει από επάνω του. Το βλέμμα της Νεμέσεως, της θείας οργής, λειτουργεί κάπως ως καταδείκτης λέιζερ που δείχνει τον στόχο στην τέταρτη της παρέας, την Τίση η οποία έρχεται και τελειώνει τη δουλειά, ολοκληρώνοντας τον απαραίτητο κύκλο.

 

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι μορφή θα έχει η Τίσις, η καταστροφή που στέλνει η Νέμεσις, στην περίπτωση της Τουρκίας, αν και υποθέσεις μπορούν να γίνουν αρκετές.

Η Νέμεσις, η οποία και αυτή μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, εσχάτως εμφανίζεται τυλιγμένη με την αστερόεσσα και αυτό εμπεριέχει ένα στοιχείο επιβεβαίωσης της αρχαιόθεν αντίληψης ότι η Νέμεσις έρχεται με τη μορφή που δεν περιμένεις.  Οι Τούρκοι το τελευταίο που περίμεναν ήταν ότι η δική τους Νέμεσις θα μοιάζει με τον θείο Σαμ, αν και ο Μπάιντεν με λευκή γενειάδα και αστροστολισμένο ημίψηλο θα του φέρνει αρκετά. svg%3E

Όπως έγινε γνωστό, δύο από τους ελληνικής καταγωγής Αμερικανούς βουλευτές, η δημοκρατική Κάρολιν Μαλόνεϊ και ο ρεπουμπλικάνος Γκας Μπιλιράκης κατέθεσαν   διακομματικό νομοσχέδιο που καθιστά την Τουρκία υπόλογη για την «παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Ελλήνων Ορθόδοξων Χριστιανών της χώρας και -προσέξτε-των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων».

Η Μαλόνεϊ ανέφερε ότι  « «ο Νόμος του 2021 για τη Θρησκευτική Ελευθερία στην Τουρκία και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο» θα ασκήσει σημαντική πίεση στην Τουρκία για να σταματήσει να παραβιάζει τις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου»  και ότι η νομοθέτηση αυτή είναι απαραίτητη διότι «χωρίς απτές επιπτώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Ερντογάν θα συνεχίσει να λειτουργεί με ατιμωρησία και η Τουρκία θα διατηρήσει την εκστρατεία της για θρησκευτικές διακρίσεις εναντίον των Ελλήνων Ορθόδοξων Χριστιανών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων.»

Δυο μόλις ημέρες μετά τη γνωστοποίηση της αμερικανικής νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας, λοιπόν,  ο Τούρκος κυβερνήτης της Πόλης θεωρεί ότι είναι κατάλληλο τάιμινγκ να βάλει λαμπάκια στην Αγία Σοφία που γράφουν ότι ο «Αλάχ είναι μεγάλος». Είναι εύκολο να φανταστεί κάποιος την Άτη να κόβει βόλτες ανάμεσα στους μιναρέδες και να ψιθυρίζει στους Τούρκους και άλλες ωραίες ιδέες και την Νέμεσι κάπου στον τρούλο της Μεγάλης Εκκλησίας με τη αυστηρή μορφή αρχαγγέλου να αναλογίζεται σε ποια φάση της Ύβρεως θα στείλει την Τίση. Πάντως αν μετά την εμφάνιση της Νεμέσεως από το Φαρ Ουέστ, έρθει η Τίσις από το Νορθ Ηστ με τα κρυφά παράσημα της παλιάς KGB και  ένα μπουκάλι βότκα, διότι η Άτη διακρίνεται στο να εξωθεί τον υβριστή σε χειρότερο λάθος από το κάθε προηγούμενο, θα αποδειχθεί ότι οι τέσσερις συμπαντικές κυρίες της ελληνικής σκέψης  έχουν μια λεπτή αίσθηση του χιούμορ την οποία σίγουρα δεν εκτιμά αυτός με τον οποίο ασχολούνται μαζί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου