Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Το 80% των Αυστριακών λέει όχι στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ



turkey-eu-flags
Την αμετάβλητη, σαφή απόρριψη από την συντριπτική πλειονότητα των Αυστριακών της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα κατά ποσοστό 80% —το υψηλότερο που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία— κατέγραψε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Βιέννη.
Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, το 80% των ερωτηθέντων απορρίπτει την τουρκική ένταξη, ενώ θα την καλωσόριζε μόλις ένα 10%, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από ποτέ (πριν από έναν χρόνο ανερχόταν ακόμη σε 13%).
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Πάουλ Σμιτ, με την δυσανάλογη στάση της τουρκικής
κυβέρνησης απέναντι στους επικριτές της, η Τουρκία «αποχαιρετά» μόνη της την ενταξιακή διαδικασία.
«Η ΕΕ έχει σαφή κριτήρια για την ένταξη: δημοκρατία, κράτος δικαίου, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων· προϋποθέσεις από τις οποίες απομακρύνεται η σημερινή Τουρκία», εξήγησε ο ίδιος.
Παλαιότερη δεσμευτική απόφαση της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος προβλέπει πως της συναίνεσης της Αυστρίας για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, πρέπει να προηγηθεί η διενέργεια δημοψηφίσματος.
Πέραν της Τουρκίας, η πλειονότητα των Αυστριακών απορρίπτει επίσης την ένταξη χωρών των Βαλκανίων: της πΓΔΜ και του Μαυροβουνίου (53%), της Αλβανίας (52%), της Σερβίας και του Κοσόβου (51%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό απόρριψης (46%) έχει η ενδεχόμενη ένταξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα οι Αυστριακοί στην πλειονότητα τους υποστήριξαν πως πριν προχωρήσει στην εισδοχή νέων κρατών μελών, η ΕΕ πρέπει να ξεπεράσει τα δικά της προβλήματα.
Στη βάση των ευρημάτων της δημοσκόπησης, οι Αυστριακοί χαρακτηρίζουν την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ με νέα μέλη «πολύ σημαντική» ή «σημαντική» μόλις κατά ποσοστό 24%, ενώ σε ποσοστό 85% θεωρούν «πολύ σημαντική» ή «σημαντική» την εμβάθυνση της συνεργασίας των χωρών-μελών της.
Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005, και μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε στη διατύπωση πως «οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων».
Η επίσημη Βιέννη ζητούσε κι επιμένει να ζητά μόνον μια «προνομιακή σχέση» για την Τουρκία —αντί της πλήρους ένταξης— ενώ όλα τα αυστριακά κοινοβουλευτικά κόμματα μοιάζουν να συμφωνούν στη θέση πως σε περίπτωση κατάληξης των διαπραγματεύσεων στην ένταξη της Τουρκίας, οι Αυστριακοί πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφανθούν με δημοψήφισμα και να έχουν οι ίδιοι τον τελευταίο λόγο.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου