Το ρεπορτάζ εξαιρετικά ενδιαφέρον. Το αναδημοσιεύει η Deutsche Velle από τη γερμανική Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ).
«Τον προηγούμενο χρόνο η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία, σε συνεργασία με Έλληνες αστυνομικούς, σταμάτησε στα ελληνικά αεροδρόμια περισσότερα από 5.200 άτομα πριν αναχωρήσουν παρανόμως για τη Γερμανία. Σε αυτά περιλαμβάνονται παράτυποι μετανάστες που επρόκειτο να ταξιδέψουν με τη βοήθεια δικτύων διακινητών. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αστυνομικοί εντόπισαν πλαστές ταυτότητες ή άτομα που επιχειρούσαν να ταξιδέψουν στη Γερμανία χρησιμοποιώντας ξένα ταξιδιωτικά έγγραφα».
Εδώ βέβαια η είδηση δεν είναι ότι οι Γερμανοί αστυνομικοί σε συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους τους σταμάτησαν 5.200 παράνομους μετανάστες που αποπειράθηκαν να περάσουn στη Γερμανία. Η είδηση είναι ότι Γερμανοί αστυνομικοί κάνουν ελέγχους σε ελληνικά αεροδρόμια.
Συνεχίζει το δημοσίευμα: «(…)το 2021 η ομοσπονδιακή αστυνομία θέλει να επεκτείνει τη δράση της στα ελληνικά αεροδρόμια. Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται οκτώ αστυνομικοί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ σε αυτούς θα προστεθούν στη διάρκεια της χρονιάς και άλλοι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί στα αεροδρόμια της Ρόδου και της Κρήτης. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία η εγκληματική δράση των διακινητών από την Ελλάδα προς τη Γερμανία με παράνομα έγγραφα παραμένει ένα ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας».
Οι Γερμανοί δηλαδή θέλουν να επεκτείνουν την παρουσία τους και τον έλεγχο σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, για να βεβαιωθούν ότι δεν θα περνούν λαθρομετανάστες στις πτήσεις προς Γερμανία…
Το ένα θέμα που προκύπτει είναι πως και γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις αποδέχθηκαν την παρουσία και την άσκηση ελέγχου σε ελληνικό έδαφος από αστυνομικούς ξένης χώρας.
Η ελληνική αστυνομία δεν αρκεί; Και γιατί οι Γερμανοί δεν κάνουν τον έλεγχο στα δικά τους αεροδρόμια; Θα αντιτείνει κάποιος ότι θέλουν να προλάβουν την άφιξη παράνομων μεταναστών στη χώρα τους σε μία από τις κύριες πύλες εισόδου στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, για να μην αναγκάζονται να τους επιστρέφουν εκ των υστέρων με μία ενδεχομένως πολύπλοκη γραφειοκρατική και κοστοβόρα διαδικασία.
Με αυτό το σκεπτικό και άλλες χώρες που αποτελούν πιθανούς προορισμούς λαθρομεταναστών μπορεί να ζητήσουν την παρουσία δικών τους αστυνομικών στην ελληνική επικράτεια. Άρα τα ελληνικά αεροδρόμια θα μπορούσαν να γεμίσουν με Αυστριακούς, Σουηδούς, Γάλλους, Ιταλούς, Δανούς, Βέλγους αστυνομικούς και γενικά όποιος νομίζει ότι αποτελεί προορισμό μεταναστών μέσω Ελλάδας θα ζητά αστυνομική παρουσία σε ελληνικό έδαφος.
Εδώ βέβαια υπάρχει μία υποκρισία (ως συνήθως). Αν οι Γερμανοί κόπτονται για την ανακοπή του παράνομου μεταναστευτικού ρεύματος, γιατί δεν ενισχύουν την Ελλάδα στη φύλαξη των συνόρων της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης; Γιατί δεν ελέγχουν την Τουρκία η οποία κατά δική της δημόσια παραδοχή ρυθμίζει κατά βούληση και εργαλειοποιεί τις ροές, εκβιάζοντας ανοιχτά για να αποσπά χρήματα και διπλωματικά ανταλλάγματα;
Αντιθέτως, το Βερολίνο σπεύδει να υιοθετεί καταγγελίες διαφόρων ΜΚΟ που είναι βιτρίνες δουλεμπόρων περί δήθεν παράνομων επαναπροωθήσεων (push backs) από τις ελληνικές Αρχές. Γιατί δεν αποδέχεται την πρόταση να δημιουργηθούν κοινά ευρωπαϊκά προξενεία σε τουρκικό έδαφος ώστε να εξετάζονται εκεί οι αιτήσεις ασύλου και όσοι αποπειρώνται παράνομη είσοδο να χάνου το σχετικό δικαίωμα; Ώστε να σταματήσουν το δουλεμπόριο, οι θάνατοι στα ναυάγια και οι τουρκικοί εκβιασμοί; Γιατί αντί να βοηθήσει στο σφράγισμα της εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, επιδιώκει το μπλοκάρισμα της εξόδου με το πρόσχημα να μην φθάσουν οι μετανάστες στη Γερμανία και στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη γενικώς;
Στην Ελλάδα δεν πειράζει που φθάνουν; Διότι δεν θέλει να δυσαρεστήσει τη στρατηγική σύμμαχό της Τουρκία και επειδή η αποσταθεροποίηση και αποδυνάμωση της Ελλάδας και μέσω του μεταναστευτικού αποτελεί πάγιο ανομολόγητο γερμανικό στόχο.
Και εν πάση περιπτώσει, αν η Γερμανία θεωρεί ότι έτσι εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της, η Ελλάδα πρέπει να κοιτάξει πως θα διασφαλίσει τα δικά της. Και αυτό δεν γίνεται με τη μετατροπή της σε ένα απέραντο hot spot.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου