Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Οι διωγμοί των χριστιανών σε Ασία και Αφρική

Γιάννης Σιδέρης
Σήμερον κρεμάται επί ξύλου. Οι πιστοί θα ακούσουν τα Δώδεκα Ευαγγέλια, την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά, τον Μυστικό Δείπνο, την προδοσία από τον Ιούδα, την σύλληψη, την δίκη, τα βασανιστήρια, την Σταύρωση.

Θα τους λείψει η κατανυκτική ατμόσφαιρα της εκκλησίας, θα τα ακούσουν μέσω ηλεκτρονικών δεκτών και εν μέσω της κουραστικής καραντίνας, αλλά θα τα ακούσουν εν ειρήνη και ασφάλεια.

Δεν θα έχουν την ίδια τύχη εκατοντάδες χιλιάδες Χριστιανοί στον Τρίτο Κόσμο, όπου ένα άγριο αντιχριστιανικό κύμα έχει ξεσηκωθεί. Πληθαίνει συν τω χρόνω η δυσανεξία των τοπικών μουσουλμανικών πληθυσμών, αλλά πέφτουν και θύματα τρομοκρατικών ισλαμιστικών ομάδων.



Όσο αυξάνει ο φανατικός ισλαμισμός σε Ασία και Αφρική, τόσο αυξάνουν οι επιθέσεις και οι διώξεις κατά των Χριστιανών, χωρίς η διεθνής κοινότητα, οι περιβόητες ΜΚΟ, τα διεθνή κινήματα αλληλεγγύης να απλώνουν φτερούγες προστασίας τους. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια περισσότεροι από δώδεκα χιλιάδες χριστιανοί έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις εναντίον των εκκλησιών τους και χώρων διαμονής τους.

Το πλέον πρόσφατο άγριο φονικό συνέβη ένα χρόνο πριν στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα, κατά την ημέρα του καθολικού Πάσχα. Επίθεση αυτοκτονίας τζιχαντιστών σε τρεις εκκλησίες και σε ξενοδοχεία της περιοχής, είχε ως τραγικό αποτέλεσμα το θάνατο 320 ατόμων!

Την ευθύνη είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος,. Η διεθνής κοινότητα εξέφρασε τον αποτροπιασμό της, αλλά πρυτάνευσε η πολιτική ορθότητα, για να μην δημιουργηθούν εντάσεις – συνήθως η αυτοσυγκράτηση λειτουργεί πάντα εις βάρος των χριστιανών. Έτσι ο Μπαράκ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον π.χ. στα συλλυπητήρια μηνύματά τους, απέφυγαν να χαρακτηρίσουν τα κατακρεουργημένα θύματα ως «χριστιανούς». Τους ονόμασαν - και οι δυο - ως «προσκυνητές του Πάσχα» («Easter worshippers»).

Φυσικά η οδός της βίας ξεκίνησε στη Μέση Ανατολή. Στην Συρία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου οι χριστιανοί (ορθόδοξοι, καθολικοί, ιακωβίτες, κόπτες) ήταν ο εύκολος στόχος του ισλαμικού κράτους, που επιτέθηκε εναντίον τους με ιδιαίτερη αγριότητα. Σύμφωνα με την «Κιβωτό της Ορθοδοξίας», το 2010, πριν από την έναρξη του εμφυλίου οι χριστιανοί ήταν πάνω από 1,2 εκατομμύρια. Τώρα έχουν μείνει περί τις 150.000.

Στην Αίγυπτο έχει ξεκινήσει ένας ανελέητος πόλεμος εναντίον τους. Το 2017 περίπου 100 χριστιανοί έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις εναντίων εκκλησιών, άλλοι μετά από επίθεση σε λεωφορείο που κατευθυνόταν στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ, ενώ υπήρξαν και απαγωγές, τα θύματα των οποίων αποκεφαλίστηκαν από τους τζιχαντιστές (η σφαγή βιντεοσκοπήθηκε και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο).

Στο Ιράκ η χριστιανική κοινότητα είναι μια από τις αρχαιότερες στον κόσμο με ιστορία περίπου 2.000 ετών. Από τα πέντε εκατομμύρια του 1948, το 2014, δεν αριθμούσε ούτε 2.000 ! Το Ισλαμικό Κράτος έφερε τρόμο, θάνατο και καταστροφή των εκκλησιών στις πανάρχαιες κοινότητες. Παρόμοια κατάσταση βιώνουν και στο Πακιστάν, με δολοφονίες Χριστιανών

Η θύελλα του αντιχριστιανικού μίσους που σκορπάει όλεθρο, πέρασε και στην Αφρική, όπου δρουν σχετικά νεοσύστατες ισλαμικές ομάδες, και παρότι η Αφρική είναι κατά βάση «χριστιανική ήπειρος». Πολυπληθείς χριστιανικές κοινότητες, ορθόδοξες μάλιστα, υπάρχουν στην Κένυα, την Ουγκάντα, την Τανζανία, το Κονγκό, κ.α.

Στη Νιγηρία με τον μισό πληθυσμό να είναι χριστιανοί, υφίσταται τις επιθέσεις της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» (γνωστή στη Δύση για τις απαγωγές κοριτσιών), η οποία έχει σκοτώσει χιλιάδες. Σφαγές χριστιανών γίνονται και σε Σομαλία και Κένυα από τους τρομοκράτες της ένοπλης οργάνωσης «Αλ -Σαμπαάμπ». Οι χριστιανοί φεύγουν έντρομοι να αναζητήσουν προστασία σε γειτονικές χώρες.

Φυσικά τους ισλαμιστές τρομοκράτες τους κινεί ο τυφλός φανατισμός καθώς δεν θέλουν οι άπιστοι να μολύνουν τα εδάφη τους! Ωστόσο η δημιουργία τους έχει και υπόγειες γεωπολιτικές πτυχές. Όπως είχε παρατηρήσει ο Μητροπολίτης Γουινέας στην «Καθημερινή», οι τρομοκρατικές οργανώσεις των μουσουλμάνων στην Αφρική δρουν σε περιοχές - ή κοντά σε περιοχές - όπου υπάρχει πετρέλαιο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Νιγηρία, το Σουδάν. Στη Δυτική Αφρική που δεν υπάρχει πετρέλαιο, δεν υπάρχει ισλαμιστική τρομοκρατία!

Οι εκτιμήσεις διπλωματών είναι ότι ο απηνής διωγμός θα συνεχιστεί, οι χριστιανικοί πληθυσμοί Ασίας και Αφρικής θα συρρικνώνονται. Η χριστιανική Δύση δεν μπορεί ή δεν νοιάζεται να κάνει τίποτε επ’ αυτού. Αντιθέτως γίνεται όλο και πιο ανεκτική στη μουσουλμανική διείσδυση στη Δύση. 


www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου