Σοφία Ντρέκου
Υπάρχουν χώρες που τιμωρούν με ποινή πενταετούς φυλάκισης, όσους γιορτάσουν την Γέννηση του Χριστού. Όσο κι αν αυτό φαίνεται παράλογο, συνέβη και συμβαίνει ακόμη και σήμερα σε ορισμένες χώρες, τις οποίες κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί τόσο ακραίες, ακόμη και χριστιανικές! Ιδού μερικά ιστορικά παραδείγματα:
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: Χριστουγεννιάτικες κάρτες και δέντρα δεν επιστρέπονται στη χώρα. Η Σαουδική Αραβία ακολουθεί πιστά τον Ισλαμικό Νόμο, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αυστηρός με οποιοδήποτε άλλο θρησκευτικό δόγμα. Το 2015, η κυβέρνηση εξεδήλωσε, για ακόμα μία φορά, ξεκάθαρα την στάση της εναντίον των Χριστουγέννων. Οποιοσδήποτε γιορτάσει τα Χριστούγεννα, ακόμα και η μειονότητα Αμερικάνων που ζει εκεί, δηλώνει πως είναι υποστηρικτής του χριστιανισμού και μπορεί να βρεθεί μέχρι και στη φυλακή. Παρόλα αυτά, οι χιλιάδες ξένοι που βρίσκονται στη χώρα κυρίως για επαγγελματικούς λόγους μπορούν σε ιδιωτικούς χώρους να γιορτάσουν.
ΙΡΑΝ: Παρόμοια πολιτική με τον εορτασμό των Χριστουγέννων στη Σαουδική Αραβία ακολουθεί και το Ιράν. Διαφορετικά δόγματα, όμως η κατάληξη είναι η ίδια: Ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα το χριστουγεννιάτικο – τουλάχιστον δημόσια. (βλ. Ισλάμ: Ιστορία, πηγές, λάθη και μεταναστευτική θεολογική βοήθεια)
ΑΓΓΛΙΑ: Από το 1649 έως το 1653 η βουλή ασκούσε την εξουσία στην Αγγλία. Όμως από το 1653 ο Όλιβερ Κρόμγουελ ανέλαβε τη διακυβέρνηση και ως κλασικός Πουριτανός, απαγόρευσε τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Όπως έλεγε, ο κόσμος θα πρέπει να σκέφτεται αποκλειστικά τον Ιησού αυτές τις μέρες κι όχι να πίνει και να τρώει. [αναλυτικά βλ. εδώ Η εορτή των Χριστουγέννων και οι πολέμιοι της (θεολογική δογματική μελέτη)]
ΚΟΥΒΑ: Όταν ο Φιντέλ Κάστρο αποφάσιζε το 1959 να απαγορεύσει τον εορτασμό των Χριστουγέννων λίγοι περίμεναν ότι θα κρατούσε ως το 1999. Όμως η τότε επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' και του Οικουμενικού Ορθόδοξου Πατριάρχη Βαρθολομαίου, έκανε τον Κουβανό ηγέτη να αλλάξει γνώμη! (Βλ. Φιντέλ Κάστρο: Το τέλος έρχεται για όλους, οι ιδέες μένουν)
ΙΑΠΩΝΙΑ: Ο Χριστιανισμός δεν έχει μεγάλη επιρροή στην Ιαπωνία. Για την ακρίβεια λιγότερο από το 1% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί, γι’ αυτό και τα Χριστούγεννα δεν θεωρείται επίσημη αργία για κανέναν, αλλά, λογαριάζεται ως κοσμική γιορτή. Πάντως όποιος θέλει, μπορεί να γιορτάσει! Ο Χριστιανισμός δεν είναι η θρησκεία της Ιαπωνίας κι έτσι δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία σε εορτασμούς ή στολισμούς. Οι δρόμοι δεν είναι στολισμένοι, μόνο ίσως κάποια τουριστικά καταστήματα.
ΚΙΝΑ: Το 2009 οι κινεζικές αστυνομικές αρχές απαγόρευσαν την άσκηση θρησκευτικών λατρειών την ημέρα των Χριστουγέννων. Όπως και σε άλλες κομμουνιστικές χώρες, έτσι κι εκεί το ζήτημα παραμένει το ίδιο και οι δημόσιες εκδηλώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες – αν όχι εντελώς απαγορευμένες. Εξαιρούνται κυρίως οι παραθαλάσσιες πλούσιες περιοχές όπου η παρουσία μεγάλου αριθμού ξένων πολιτών “αναγκάζει” τις αρχές να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο Χονγκ Κονγκ.
ΑΛΓΕΡΙΑ: Για να λάβουν άδεια λειτουργίας μη μουσουλμανικοί θρησκευτικοί χώροι στην Αλγερία πρέπει να περάσουν από μια μακρά διαδικασία. Και ο εορτασμός των Χριστουγέννων οπουδήποτε σε δημόσιο χώρο δεν είναι κι ό,τι καλύτερο. Άλλωστε κι εκεί η ημέρα των Χριστουγέννων δεν θεωρείται επίσημη γιορτή.
ΣΟΜΑΛΙΑ: Η χώρα είναι κυρίως μουσουλμανική και οι χριστιανικές γιορτές απαγορεύονται. Το 2013 μάλιστα, εκδόθηκε νόμος που απαγορεύει τον εορτασμό των Χριστουγέννων και όποιος, παρόλα αυτά, θελήσει να γιορτάσει, θα το κάνει με δική του ευθύνη. Κι ο νοών νοήτω.
Στη Σομαλία γιορτάζουν κρυφά τα Χριστούγεννα: Σε ένα μικρό δωμάτιο, στην επαρχία Banaadir της Σομαλίας, δεκάδες Χριστιανοί εόρτασαν μυστικά τα Χριστούγεννα, φοβούμενοι διώξεις σε μία χώρα, όπου δεν υπάρχει κανένας επίσημος ναός. Με τα Ιερά Κείμενα στα χέρια εορτάζουν τις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης ευχαριστώντας τον Κύριο που ζουν ακόμα και «μπορούν να τον λατρεύουν». «Ευγνωμονώ τον Κύριο Ιησού Χριστό, που έχει προστατεύσει από τις επιθέσεις και δεν έχω χτυπηθεί από τις εκρήξεις» δήλωσε μια γυναίκα.
Εκατοντάδες Χριστιανοί στη Σομαλία, εκφράζουν φόβους για τους Μουσουλμάνους Εξτρεμιστές, που δρουν στην ζώρα, και οι οποίοι απειλούν με μαζικές εκτελέσεις για όσους λατρεύουν τον Χριστιανισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα, το 99,8% των Σομαλών είναι Μουσουλμάνοι, και οι ελάχιστοι Χριστιανοί αν και υπό διωγμόν αντιστέκονται σθεναρά: «Συναντιόμαστε στα κρυφά στα σπίτια μας και προσευχόμαστε» δηλώνει ο πατήρ Ιωάννης, ο οποίος δεν αποκαλύπτει το πραγματικό του όνομα φοβούμενος για την ζωή του. «Κάνουμε πραγματικές λειτουργίες, αλλά σχεδόν ψιθυριστά για να μην ακουστούμε. Ο κόσμος γύρω δεν είναι φιλικός όταν μάθει ότι είσαι Χριστιανός». Ο π. Τζον, είναι Ιερέας από την Κένυα και εργάζεται ως μηχανικός στο Μογκαντίσου τα τελευταία χρόνια.
ΗΠΑ: Όταν οι ακραίοι Αγγλικανοί Προτεστάντες γνωστοί κι ως Πουριτανοί, έφταναν τη δεκαετία του 1620 στις ΗΠΑ ήταν ήδη κατά των Χριστουγέννων. Αποκαλούσαν τη γιορτή “φαιδρή” και την απαγόρευσαν για όλους τους ακολούθους τους έως και τον 18ο αιώνα. Η μόνη θρησκευτική γιορτή που αποδέχονταν ήταν το Σάββατο. Όταν ο κυβερνήτης της αποικιοκρατικής Μασαχουσέτης, Sir Edmund Andros, επεδίωξε να αλλάξει αυτήν την απόφαση, του επιτέθηκε πλήθος κόσμου ντυμένοι με ερυθρές κάπες.
ΜΟΓΓΟΛΙΑ: Η Μογγολία είναι μία βουδιστική χώρα, με αποτέλεσμα τα Χριστούγεννα να απουσιάζουν από το εορτολόγιο και τις αργίες τους. Οι άνθρωποι πηγαίνουν να εργαστούν, τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο και η ζωή συνεχίζεται κανονικά. Η Μογγολία έχει πληθυσμό 3.238.479 κατοίκους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2018. Συνορεύει με τη Ρωσία προς Βορρά, και με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας προς Νότο και παρότι στα δυτικά απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Καζακστάν ωστόσο οι δυο χώρες δεν έχουν κοινά σύνορα. Ο πληθυσμός της Μογγολίας ακολουθεί κατά 50% τον θιβετιανό βουδισμό, το 40% καταγράφεται ως άθεοι, ενώ το 6% είναι σαμάνοι, μπάχα ή χριστιανοί, και το 4% μουσουλμάνοι.
Δείτε: Από τον Βουδισμό στον Χριστό. Η συγκλονιστική μεταστροφή ενός Βουδιστή στην Ορθοδοξία (βιβλίο) Μια Αέναη επΑνάσταση
ΜΑΛΒΙΔΕΣ: Με το 99% του πληθυσμού να αποτελείται από μουσουλμάνους, ο εορτασμός των Χριστουγέννων απουσιάζει. Οπότε, αν θέλεις οι διακοπές σου να έχουν χριστουγεννιάτικο χρώμα, δεν είναι το κατάλληλο μέρος. Βέβαια, ομολογουμένως, όποιος ταξιδεύει στις Μαλδίβες, με τις χρυσές παραλίες, τα υπέροχα νερά, τα κοράλλια, αποζημιώνεται και με το παραπάνω.
ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ: Οι κάτοικοι λέγονται Ταζίκ (Τατζίκοι), είναι ιρανική φυλή και έχουν θρήσκευμα το Ισλάμ (σουνίτες) και αποτελούν το 83% του πληθυσμού. 8% του πληθυσμού είναι Ρώσοι και οι άλλες μειονότητες είναι Ουκρανοί, Γερμανοί, Κιργιστάν, Κιργίζιοι, Τουρκομάνοι κλπ. Στο Τατζικιστάν δεν ξέρουν τι θα πει Χριστούγεννα! Το υπουργείο Παιδείας έκρινε παράνομη την γιορτή και απαγόρευσε οποιαδήποτε εκδήλωση από ανταλλαγή δώρων, μέχρι πυροτεχνήματα. Το 2014 μάλιστα η κυβέρνηση απαγόρευσε και τον Άγιο Βασίλη, ενώ την ίδια τύχη είχαν και οι Απόκριες.
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: Δεν υπάρχει καμία εορταστική αργία στη Νότια Κορέα, εκτός από τις μέρες του εορτασμού των γενεθλίων των ηγετών της. Το καθεστώς πιστεύει μάλιστα ότι όποιος προσπαθεί να κάνει τους πολίτες της να δουν χριστουγεννιάτικα φωτάκια, διεξάγει πόλεμο προπαγάνδας. Η Βόρεια Κορέα είναι αρκετά εχθρική προς γιορτές των Χριστουγέννων. Τόσο πολύ που κόντεψε να πάει σε πόλεμο με τη Νότια Κορέα, όταν μια χριστιανική ομάδα τους έχτισε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο κοντά στα σύνορα. Αν λάβουμε υπόψιν ότι και ο τουρισμός είναι ελάχιστος και περιορισμένος, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τότε καταλαβαίνουμε πως δε θα βρεις τίποτα που να θυμίζει Χριστούγεννα στη χώρα.
ΜΠΡΟΥΝΕΪ: Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ο σουλτάνος του Μπρουνέι υπενθύμισε την ισχύ του διατάγματος που εκδόθηκε πριν από έναν χρόνο, για να γίνει νόμος του κράτους τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου 2015, για την απαγόρευση του εορτασμού των Χριστουγέννων στη χώρα του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Θρησκευτικών Υποθέσεων, οι μουσουλμάνοι που θα συλληφθούν να στέλνουν ευχές ή να φορούν καπέλα που μοιάζουν με του Άγιου Βασίλη απειλούνται με ποινή φυλάκισης πέντε ετών.
Οι χριστιανοί κάτοικοι της υπερσυντηρητικής μουσουλμανικής χώρας έχουν την άδεια να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, αλλά εντός των κοινοτήτων τους και αφού ειδοποιήσουν σχετικά τις αρχές.
Το Συμβούλιο των Ιμάμηδων εξήγησε με απόφασή του ότι οι υπερβολικές και ανοικτές εορταστικές εκδηλώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μιμητισμό τραυματίζοντας την πίστη των μουσουλμάνων και υπενθύμισε ότι θρησκευτικά σύμβολα όπως σταυροί, κεριά, χριστουγεννιάτικα δένδρα, τραγούδια, ευχές, στολισμοί, ήχοι και ενδύματα έχουν τεθεί εκτός νόμου.
Απαγορεύονται τα Χριστούγεννα στο… Μπρουνέι
Το σουλτανάτο του Μπρουνέι είναι μια μικροσκοπική χώρα, με μόλις 393.000 κατοίκους, στη βόρεια ακτή της Νήσου Βόρνεο.
Σε αυτό το πλούσιο σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο κρατίδιο, που μέχρι το 1984 ήταν βρετανική αποικία, βασιλεύει ως απόλυτος μονάρχης ο σουλτάνος Χασανάλ Μπολκιάχ, ευρύτερα γνωστός ως ο Σουλτάνος του Μπρουνέι.
- Τον Απρίλιο του 2015 ο σουλτάνος Χασανάλ Μπολκιάχ αποφάσισε να μετατρέψει το κρατίδιό του σε απόλυτο ισλαμικό κράτος ανακοινώνοντας ότι πλέον θα ισχύει στο Μπρουνέι ο θεοκρατικός μουσουλμανικός νόμος της Σαρία, ο οποίος προβλέπει μαστιγώματα, ακρωτηριασμούς, αποκεφαλισμούς και λιθοβολισμούς ως ποινές. Είναι ο ίδιος θεοκρατικός νόμος που ισχύει στη Σαουδική Αραβία, στο Ιράν και εφαρμόζεται από τους τζιχαντιστές στα εδάφη που ελέγχουν.
Στο μικρό σουλτανάτο το 20% του πληθυσμού του δεν είναι μουσουλμάνοι. Είναι κυρίως βουδιστές και χριστιανοί. Το 80% όμως είναι μουσουλμάνοι.
«Οι πιστοί άλλων θρησκειών που ζουν υπό την εξουσία μιας ισλαμικής χώρας -σύμφωνα με το Ισλάμ- μπορούν να ασκούν τη θρησκεία τους ή να εορτάζουν τις θρησκευτικές τους εορτές με τα μέλη της κοινότητάς τους, με την προϋπόθεση ότι οι εορτασμοί δεν θα αποκαλύπτονται ή εμφανίζονται δημόσια στους μουσουλμάνους», ανέφερε η απόφαση του υπουργείου θρησκευτικών υποθέσεων και συνέχιζε:
«Οι μουσουλμάνοι πρέπει να είναι προσεχτικοί και να μην συμμετέχουν σε εορτασμούς σαν αυτούς που σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με το Ισλάμ… και μπορούν εν αγνοία τους να βλάψουν την πίστη των μουσουλμάνων».
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση διατάχτηκε να αφαιρεθούν από όλα τα εμπορικά καταστήματα κι άλλες επιχειρήσεις οι χριστουγεννιάτικοι διάκοσμοι. Για τους παραβάτες θεσπίστηκε και ποινή. Όποιος παραβιάσει τους παραπάνω κανόνες, δηλαδή γιορτάσει Χριστούγεννα, κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης πέντε ετών.
Να σημειωθεί εδώ ότι ο Σουλτάνος δεν ήταν πάντα τόσο συντηρητικός. To 1996, δηλαδή πριν 20 χρόνια, όταν ο Σουλτάνος έγινε 50 ετών διοργάνωσε ένα μυθικό πάρτι στο Μπρουνέι με 60.000 καλεσμένους από όλο τον κόσμο. Στο μικρό σουλτανάτο βρέθηκε τότε και ο βασιλιάς της ποπ Μάικλ Τζάκσον, ο οποίος έδωσε τρεις συναυλίες προς τιμήν του μονάρχη. Όσο για τον λογαριασμό, ξεπέρασε τα 23 εκατ. δολάρια.
Να σημειωθεί ότι Σουλτάνος είναι ο δεύτερος πλουσιότερος μονάρχης του κόσμου με περιουσία 20 δισ. δολάρια.
Στις αρχές της δεκαετίας του του ’90 εισήγαγε στο σουλτανάτο του Μπρουνέι μια νέα συντηρητική ιδεολογία που την ονόμασε Μαλαϊκή Ισλαμική Μοναρχία, η οποία ονομάζεται «Μαλαϊκή» επειδή η χώρα βρίσκεται στην ευρεία περιοχή της Μαλαϊκής Χερσονήσου και «Ισλαμική Μοναρχία» επειδή παρουσιάζει τη μοναρχία ως υπερασπιστή της πίστης.
- Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι πολλοί από τους πολίτες αγνόησαν τον κίνδυνο και σε ένδειξη διαμαρτυρίας πόσταραν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με σκουφάκια του Άι Βασίλη συνοδευόμενο από ευχές υπό το hashtag #myfreedom.
Εκτός από Σουλτάνος είναι Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της χώρας του. Στο όνομά του έχει προσθέσει τους τίτλους του «Χατζί» (ιερού προσκυνητή στους αγίους τόπους) και του «σερ» (όπως ανακηρύχτηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β'). Για τον Σουλτάνο του Μπρουνέι, η απαγόρευση εορτασμού των Χριστουγέννων αποτελεί ένα καλό μέτρο για να προστατευθεί η πίστη των μουσουλμάνων.
πηγή: www.nooz.gr
Ακόμα και τα... Χριστούγεννα λογόκρινε ο Σουλτάνος του Βοσπόρου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την διδασκαλία του μαθήματος των Χριστουγέννων σε γερμανικό σχολείο στην Κωνσταντινούπολη, όπως μετέδωσε η γερμανική εφημερίδα «Bild».
Μέχρι τώρα, οι μαθητές του γερμανικού σχολείου της Κωνσταντινούπολης διδάσκονταν τα Χριστούγεννα στο πλαίσιο των σχολικών μαθημάτων.
Τώρα, όμως οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την διδασκαλία του μαθήματος, όπως αναφέρει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας.
«Σύμφωνα με την τουρκική διεύθυνση του σχολείου, δεν υπάρχει πλέον ανάγκη να διδάσκεται η παράδοση των Χριστουγέννων ως μία χριστιανική γιορτή», αναφέρει σχετικό e-mail το οποίο έχει στην κατοχή του το γερμανικό πρακτορείο dpa.
Όμως, η τουρκική διεύθυνση του σχολείου δεν σταμάτησε εκεί. Φρέναρε ακόμη και τη συμμετοχή της σχολικής χορωδίας στη παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Γενικό Προξενείο της Γερμανίας.
by Sophia Ntrekou.gr | Αέναη επΑνάσταση
Πηγή: Απόσπασμα από την εργασία «Οι πολέμιοι των Χριστουγέννων:
τα αίτια από την Πολιτική, Ιστορία, Θεολογία και Κοινωνιολογία»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου