του Βαγγέλη Σαρακινού
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν αναμφισβήτητα ο πιο διάσημος καλεσμένος, στον γάμο της υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ, στον οποίο παρέστη, πριν αναχωρήσει τελικά για την συνάντησή του με την Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Η πρόσκληση του Πούτιν στον γάμο ήταν έκπληξη για όλους και προκάλεσε αντιδράσεις, αν και ο ίδιος φρόντισε να κλέψει την παράσταση.
Η συνάντηση Πούτιν-Μέρκελ έχει ως κύρια θέματα τον πόλεμο στη Συρία, τη διένεξη για την Ουκρανία, αλλά και ενεργειακά ζητήματα. Αν και δεν έχει την αίγλη του Συνεδρίου της Βιέννης (18 Σεπτεμβρίου 1814-9 Ιουνίου του 1815) γίνεται σε μια περίοδο που προσομοιάζει προς αυτό.
Τότε η Ευρώπη αναζητούσε μία νέα ισορροπία μετά τους Ναπολεόντειους πολέμους. Σήμερα αναζητά το ίδιο μετά την οικονομική κρίση, το Brexit και την ένταση που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές επιλογές του Τραμπ στο ΝΑΤΟ, αλλά και στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ. Τότε η Ευρώπη είχε διχαστεί από τις αστικές επαναστάσεις ενάντια στα απολυταρχικά καθεστώτα. Σήμερα διχάζεται από το μεταναστευτικό και την πολιτική της λιτότητας.
Ούτε ο γάμος της υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας έχει όμως την αίγλη των κοσμικών εκδηλώσεων που συνόδευσαν το Συνέδριο της Βιέννης. Δεν έγινε άλλωστε στην αυστριακή πρωτεύουσα, αλλά στο κρατίδιο της Στυρίας, στην νότια Αυστρία, σε ένα χωριό στα περίχωρα του Γκρατς. Άφησε ωστόσο, τηρουμένων των αναλογιών, το δικό του στίγμα στην συνάντηση Πούτιν-Μέρκελ, όπως έκαναν και οι χοροί στις αίθουσες υποδοχής του ανακτόρου Σένμπρουν, την περίοδο του ιστορικού συνεδρίου.
Βαλς υπό τους ήχους των Κοζάκων
Ο Ρώσος πρόεδρος προσγειώθηκε στο Γκρατς το μεσημέρι του Σαββάτου και στην συνέχεια πήγε οδικώς στο Γκάμλιτζ, όπου θα γινόταν ο γάμος και όπου λίγα λεπτά νωρίτερα είχε αφιχθεί και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς. Η νύφη περίμενε τον Πούτιν στην είσοδο και εκείνος, αφού της πρόσφερε ένα μπουκέτο λουλουδιών την κάλεσε να χορέψουν υπό τους ήχους της Χορωδίας των Κοζάκων του Ντον, την οποία είχε φέρει μαζί του.O Πούτιν πέρασε περίπου μιάμιση ώρα στο γαμήλιο πάρτι πριν επιστρέψει, συνοδευόμενος από τον προεδρεύοντα στην ΕΕ καγκελάριο Κουρτς, στο αεροδρόμιο του Γκρατς για τον τελικό προορισμό του το Βερολίνο. Η πρόσκλησή του ωστόσο από την υπουργό Εξωτερικών Κνάισλ, στον γάμο της με τον επιχειρηματία Βόλφγκανγκ Μάιλινγκερ ήταν μία έκπληξη για όλους στην Βιέννη και στην Μόσχα, καθώς δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι η Κνάισλ διατηρεί κάποια φιλία με τον Πούτιν. Η Κνάισλ, όμως, διορίστηκε επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας από το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (FPO), το οποίο έχει δεσμούς με το κόμμα του Ρώσου προέδρου.
Αντιδράσεις εντός κι εκτός
Εκτός από έκπληξη η παρουσία του Πούτιν στην γαμήλια τελετή στους αμπελώνες του Γκάμλιτζ προκάλεσε και αντιδράσεις στην Αυστρία, αλλά και στο εξωτερικό. Κυρίως τονίστηκε το γεγονός ότι η Ευρώπη επικρίνει ανοιχτά την Μόσχα για την προσάρτηση της Κριμαίας και την πολιτική της στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς και ότι η πρόσκληση στον Ρώσο πρόεδρο έγινε την ώρα που η Αυστρία έχει την προεδρία της ΕΕ.Για καταστροφή της αυστριακής εξωτερικής πολιτικής έκαναν λόγο οι Σοσιαλδημοκράτες, ενώ ο «πράσινος» ευρωβουλευτής Μισέλ Ρειμόν απαίτησε την παραίτηση της υπουργού Εξωτερικών. Αντιθέτως, ο ηγέτης του FPO και αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος πρότεινε την υπουργοποίηση της Κνάισλ, την χαρακτήρισε «γεφυροποιό».
Θέμα τέθηκε όμως και για το κόστος της ασφάλειας, καθώς η αστυνομία είχε διαθέσει μεγάλο αριθμό ενόπλων αστυνομικών. Ο Πούτιν όμως δεν ταξίδευε στην Αυστρία ιδιωτικά, καθώς η επίσκεψή του χαρακτηρίστηκε επίσκεψη εργασίας και έτσι υπήρχε, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών «η συνήθης ασφάλεια για ξένο επισκέπτη». Ο Πούτιν άλλωστε συνοδευόταν από την δική του ασφάλεια και όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου «η ρωσική πλευρά πληρώνει τα δικά της έξοδα και η Κνάισλ θα πληρώσει για το γάμο».
Η συνάντηση με την Μέρκελ
Λίγες ώρες αργότερα Πούτιν και Μέρκελ εξέφραζαν από το ανάκτορο Μέζεμπεργκ, στο Βρανδεμβούργο, την «καλή θέλησή» τους για την επίλυση των διενέξεων. «Έχουμε ευθύνη και πρέπει να δουλέψουμε για να βρούμε λύσεις» σε κρίσεις όπως της Συρίας και της Ουκρανίας είπε η Καγκελάριος, προσθέτοντας ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τον Πούτιν.Ειδικά για την Ουκρανία η Μέρκελ ανέφερε ότι θέλει να συζητήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο το ενδεχόμενο εγκατάστασης μιας δύναμης κυανοκράνων του ΟΗΕ για την επίβλεψη εκεχειρίας, ενώ για την Συρία, σημείωσε την ανάγκη να μην υπάρξει ανθρωπιστική καταστροφή στην Ιντλίμπ.
Από την πλευρά του ο Πούτιν κάλεσε την ΕΕ να συμβάλλει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Συρίας, προσθέτοντας ότι πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια στις περιοχές, όπου θα μπορούσαν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες από το εξωτερικό και κυρίως από τις γειτονικές χώρες, όπως την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία.
Στην συνάντηση συζητήθηκε και ο αγωγός Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Γερμανία, κάτω από την Βαλτική. Στο έργο αντιδρούν η Πολωνία και η Ουκρανία, ενώ οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει ακόμη και με κυρώσεις τις εμπλεκόμενες εταιρίες. «Η Γερμανία στηρίζει την συμφωνία», είπε η Μέρκελ, κάνοντας ωστόσο και αναφορές σε κάποιες ενέργειες από την πλευρά του Ιράν, οι οποίες προκαλούν ανησυχία.
Οι εκτιμήσεις είναι ότι από την συνάντηση δεν θα προκύψουν άμεσα αποτελέσματα κοσμοιστορικής σημασίας. Η συνάντηση ωστόσο κρατά ανοιχτή την γραμμή του διαλόγου και της συνεργασίας ανάμεσα στο Βερολίνο και την Μόσχα, δημιουργώντας άλλον έναν πυλώνα αντίδρασης στις επιλογές του Τραμπ, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Το ίδιο συνέβαινε άλλωστε και δύο αιώνες πριν, στο συνέδριο της Βιέννης, όταν, σύμφωνα με ανεκδοτολογική περιγραφή, ηλικιωμένος διπλωμάτης που ρωτήθηκε «Κομάν μάρς λε Κονγκρέ;» (=Πώς πάει το Συνέδριο;), έδωσε την απάντηση: «Λε Κονγκρέ νε μαρς πα, ιλ ντανς!» (= Το Συνέδριο δεν προχωράει, χορεύει!).
από το «https://slpress.gr/»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου