Αρκούνται στο να δηλώσουν ότι «ο κ. Βενιζέλος έχει την άποψή του, εμείς επιμένουμε στη δική μας». Ωστόσο, το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τις συζητήσεις που θα έχει η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής με τους επιτελείς της.
Η διαφοροποίηση Βενιζέλου φαίνεται να αιφνιδίασε την ηγεσία του Κινήματος
Αλλαγής. Και είναι σημαντικό ότι σημειώνεται σε ένα θέμα που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της προσπάθειας της κ. Γεννηματά να εμφανίσει το αυτόνομο πολιτικό στίγμα του νέου φορέα και την επιδίωξή του, μέσα από την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, να επιτύχει συναινέσεις.
Τις προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος τις επεξεργάστηκε επιτροπή υπό την ευθύνη του Δ. Τσιόδρα και την καθοριστική συμβολή του Ν. Αλιβιζάτου αλλά και του Ξ. Κοντιάδη. Είναι φανερό ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη του κ. Βενιζέλου, αλλά και ότι δεν υπήρξε από την πλευρά της Φώφης Γεννηματά ενημέρωση του πρώην πρόεδρου του ΠαΣοΚ για την πρωτοβουλία αυτήν.
Πού διαφωνεί ο Ευ. Βενιζέλος
Ο κ. Βενιζέλος με άρθρο του στα «Νέα» τονίζει ότι «οι περίοδοι της όξυνσης των πολιτικών αντιθέσεων, οι περίοδοι που εκτρέφουν τη δημαγωγία, τον εθνικολαϊκισμό, τις πολιτικές απάτες και αυταπάτες, ενώ ταυτόχρονα ελλοχεύουν υπαρξιακοί κίνδυνοι για τον τόπο, δεν είναι περίοδοι κατάλληλες και πρόσφορες για αναθεώρηση του Συντάγματος.»
Ειλικρινώς, επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος, «δεν αντιλαμβάνομαι με ποιο τρόπο θα κινηθεί η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος (απαιτούνται βεβαίως πενήντα βουλευτές) και θα επιδιωχθεί ένα minimum θεσμικής συναίνεσης μακράς πνοής με την κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που κατηγορείται -και ορθά- από το σύνολο της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για βαριά και συστηματική προσβολή των θεσμών. Προσβολή που φτάνει στο σφετερισμό της ιδιότητας της κυβέρνησης ως κρατικού οργάνου, προκειμένου να αλλοιωθούν θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος, όπως η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».
Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ διαφωνεί και με την πρόταση να ανοίξει η συζήτηση για την αναθεώρηση της ίδιας της αναθεωρητικής διαδικασίας, ώστε να μειωθεί ο αυστηρός χαρακτήρας του Συντάγματός μας και να είναι δυνατή η ολοκλήρωση της αναθεώρησης σε μια Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 3/5, δηλαδή 180 βουλευτών.
Όπως τονίζει στο άρθρο του, «το Σύνταγμα θα αναθεωρείται πιο εύκολα από τον εκλογικό νόμο ή στην καλύτερη περίπτωση όπως αυτός», γεγονός που, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία μιας επικίνδυνης καταστρατήγησης του Συντάγματος, δηλαδή τήρησης των πολύ ευκολότερων διαδικαστικών προϋποθέσεων, προκειμένου να τροποποιηθούν και κυρίως να αλλοιωθούν δημοκρατικές και δικαιοκρατικές εγγυήσεις»
«Το μοιραίο Σύνταγμα της Βαϊμάρης», καταλήγει ο κ. Βενιζέλος, «προέβλεπε στο άρθρο 76 τη δυνατότητα αναθεώρησής του σε μια σύνοδο, με απαρτία 2/3 και αυξημένη πλειοψηφία 2/3 επί της απαρτίας. Παρότι προβλεπόταν δυνατότητα βέτο της άνω Βουλής (Reichsrat), η διάταξη αυτή επέτρεψε τη νομιμοφανή εγκαθίδρυση του ναζιστικού καθεστώτος».
Τι είχε προτείνει η Φώφη Γεννηματά
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, σε συνέχεια της τοποθέτησης της στο συνέδριο, κατέθεσε μια σειρά προτάσεων για την αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος, επί των οποίων, όπως τόνισε, «μπορεί να διαμορφωθεί ευρεία συναίνεση. Οι προτάσεις αφορούσαν την καθιέρωση σταθερού εκλογικού κύκλου, την κατάργηση σειράς προνομίων του πολιτικού συστήματος, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, την ενδυνάμωση των ανεξάρτητων αρχών, την εμπέδωση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των κομμάτων και τέλος την ίδια την αλλαγή της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.
«Στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε βαθιά πεπεισμένοι πως δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία τουλάχιστον ορισμένες συνταγματικές διατάξεις που προκαλούν σοβαρές θεσμικές δυσλειτουργίες να τροποποιηθούν με αφετηρία την παρούσα Βουλή» είχε δηλώσει η κυρία Γεννηματά.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου