Του Δημοσθένη Γκαβέα από την huffingtonpost.gr
Ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι ή «εθνολογικές εκθέσεις», ήταν θεματικά πάρκα στα οποία τον 18ο, τον 19ο, στις αρχές του 20ού αιώνα και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και σήμερα, εκτίθονταν δημόσια ζωντανοί άνθρωποι προκειμένου να αναδειχθούν οι πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων και άλλων μελών του δυτικού πολιτισμού με αυτές των αποκαλούμενων πρωτόγονων πολιτισμών. Χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, πολιτισμένοι δυτικοί, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, επισκέφτηκαν τους φυλακισμένους Αφρικανούς, Λάπωνες, Ινδιάνους και άλλους που στα μάτια των δυτικών φάνταζαν εξωτικοί. Η αποικιοκρατική λογική που κυριαρχούσε δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης αυτής της πρακτικής.
Ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι υπήρχαν στο Παρίσι, το Αμβούργο, στη Βαρκελώνη, στο Λονδίνο, στο Μιλάνο, στη Νέα Υόρκη. Η σχετική βιβλιογραφία και τα άρθρα είναι πολλά για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα.
Το βρετανικό μέσο έχει φτιάξει και το πρόγραμμα. Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας που θα έρθουν στην Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να ξεφύγουν από την μονοτονία του μουντού καιρού των πατρίδων τους και της ρουτίνας της ομαλής καθημερινότητας τους και να συνομιλήσουν με «απλούς καθημερινούς ανθρώπους», διόλου απίθανο να συναντήσουν και ορισμένους νεόπτωχους που θα μοιραστούν την ιστορία τους ενώ απολαμβάνουν ένα γεύμα από τα συσσίτια αν όχι από κάποιο σκουπιδοτενεκέ. Η τυχαιότητα εδώ παίζει μεγάλο ρόλο στο «excitement»των φιλοξενούμενών μας. Βέβαια ίσως να βάλουν ένα χεράκι και οι «local journalists» από τους αποκαλεί ο Guardian. Βέβαια θα επισκεφθούν και σπίτια Ελλήνων, έπειτα από προσυνεννόηση εννοείται, για να μάθουν από πρώτο χέρι πως είναι να μην μπορείς να πληρώσεις το ρεύμα και να κάνεις διακανονισμό. Ίσως φεύγοντας, μετά το τρατάρισμα από τους φιλόξενους Έλληνες, να αφήσουν και κάτι, έτσι για να πνίξουν τις προτεσταντικές ενοχές τους, μπορεί σε αυτό να βοηθήσει και ο Έλληνας δημοσιογράφος – συνεργάτης.
Όμως το πρόγραμμα είναι μελετημένο. Δεν πρέπει οι εγκεφαλικοί νευρώνες των επισκεπτών να υπερφορτωθούν με πολλή μιζέρια,λες και δεν έχουν ανάλογα παραδείγματα στα γκέτο των δικών τους μεγαλουπόλεων. Για το λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί και ένα ταξιδάκι στη Σάμο. Μια βόλτα στους αμπελώνες της περιοχής, είπαμε όλοι να κάνουν ένα μεροκαματάκι, και αφού δοκιμάσουν τον ελληνικό οίνο και ζεσταθεί το βορειοευρωπαϊκό αίμα τους, θα τους παρουσιάσουν ακόμη μια τραγωδία. Αυτή των προσφύγων. Σίγουρα το θέαμα αυτό θα λειτουργήσει καθαρτικά στον ψυχισμό τους. Θα εκτιμήσουν την θαλπωρή του σπιτιού τους και την ασφάλεια του σαλονιού τους. Για την ξενάγησή τους θα επιμεληθούν και μέλη ΜΚΟ, ξένων κυρίως. Το ίδιο θα γίνει και στον Πειραιά. Δεν πιστεύω να τους πουν ότι στην Ελλάδα της κρίσης αρκετοί από αυτούς τους ανθρωπιστές ζουν στην Ελλάδα με παχυλούς μισθούς, ή ότι κάποιοι συνεργαζόμενοι μαζί τους «χτίζουν» καριέρες. Δεν πιστεύω να τους πάνε σε κάποιες περιοχές όπως για παράδειγμα στη Μαβίλη όπου μετά τη δουλειά τους αρκετοί των NGO’sή άλλων διεθνών οργανισμών, με παραρτήματα στη χώρα μας, για την αρωγή των προσφύγων, ξοδεύονται σε ακριβά κρασιά και γεύματα. «Live Your Myth in Greece».
Α, ξέχασα, αφού τους δείξουν πόσο κοντά είναι η Τουρκία, θα τους μιλήσουν και για τις εξοπλιστικές δαπάνες κάτι που μπορεί να τους σοκάρει σε περίπτωση που θίξει τις πασιφιστικές τους ευαισθησίες.
Ο Guardian, με τους Έλληνες συνεργάτες του τα έχει οργανώσει όλα. Πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό. Η τοπική κοινωνία ωφελείται, το συνάλλαγμα ρέει.Καλώς ήλθε το ευρώ.
Ευτυχώς εκτός από τους «κολασμένους», οι καλεσμένοι θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν και με πολιτικούς μας, ναι αυτούς που διάβασαν αναλυτικά το μνημόνιο και ξέρουν περί τίνος πρόκειται, που έχουν νιώσει στο πετσί τους τι σημαίνει μαζική φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και ισοπέδωση της μεσαίας τάξης, αλλά και με επιχειρηματίες, που ίσως τους πουν πόσο δίκαιο για όλους είναι ο εργαζόμενος να απασχολείται με μισθούς Βουλγαρίας. Σε αυτές τις περιηγήσεις, τους επισκέπτες θα συνοδεύουν και κορυφαίοι αναλυτές, Leading analysts, όπως τους αποκαλεί ο Guardian. Δεν διευκρινίζεται ποιοι θα είναι αυτοί, ωστόσο οι «κοινωνικοί τουρίστες» στον ανθρωπολογικό περίπατό τους θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και ερωτήσεις έτσι ώστε να καταλάβουν καλύτερα το ελληνικό φαινόμενο, για να μπορέσουν να μεταφέρουν όσο πιο πιστά τις εντυπώσεις τους πίσω στις πατρίδες τους.
Εν τω μεταξύ εμείς θα αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε για το καλοκαιρινό κύμα των τουριστών, θα προετοιμάζουμε, ως είθισται πλέον, παραδοσιακούς χορούς με τις ανάλογες φορεσιές για να υποδεχθούμε τις μάζες των τουριστών που θα κατεβαίνουν από τα κρουαζερόπλοια και θα ονειρεύομαστε πως να γίνουμε Ευρωπαίοι όταν έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει να είσαι Έλληνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου