Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Μέλη της λεγόμενης «μαφίας των ακινήτων» στα Paradise Papers!

Μία βρώμικη ιστορία ξετυλίγεται στα έγγραφα και στις αποκαλύψεις τον paradise papers. Βρώμικο χρήμα, προερχόμενο από αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων, δουλειές με μεγαλοεπιχειρηματίες και φυσικά τα λεφτά σε οφσόρ. Ας θυμηθούμε το ρεπορτάζ και τα ονόματα τέσσερα χρόνια περίπου πριν. Πολύ πριν βγουν τα χαρτιά στη δημοσιότητα.


Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός – zougla.gr
Διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα αλλά και η παραπομπή των κατηγορουμένων σε τακτική ανάκριση σηματοδοτούν τις ραγδαίες δικαστικές
εξελίξεις οι οποίες σημειώνονται στην περιβόητη υπόθεση των δασικών εκτάσεων (400 στρεμμάτων) της Β΄ προστατευόμενης ζώνης του Υμηττού, που αποτελεί παρακλάδι του σκανδάλου της «Μαφίας των Ακινήτων».
Ποινική προκαταρκτική έρευνα την οποία διενήργησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εμφανίζει ως πρωταγωνιστές στην απόπειρα καταπάτησης δασικής γης στο Κορωπί 10 πρόσωπα, τα οποία πλέον καλούνται να απολογηθούν στον 33ο τακτικό ανακριτή.
Πρόκειται για πρώην στενούς συνεργάτες του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, ο οποίος στράφηκε με μήνυση εναντίον τους, κατηγορώντας τους ότι με τη χρήση πλαστών συμβολαίων παρουσίασαν δασικές εκτάσεις ως «αξιοποιήσιμες».
Οι διώξεις που ασκήθηκαν εναντίον των εμπλεκομένων αφορούν κακουργηματικές πράξεις όπως απιστία διακεκριμένη κατά συναυτουργία, ηθική αυτουργία κατά συναυτουργία, άμεση συνέργεια στην απιστία κατά μόνας και πλαστογραφία με χρήση κακουργηματική πάνω από 120.000 ευρώ.
Μεταξύ όσων κατηγορούνται είναι ο δικηγόρος Γιώργος Παπαζαφειρόπουλος, ο Κωνσταντίνος Κουτσουμπέλης (πρώην οικονομικός διευθυντής του ομίλου), ο Δημήτριος Παπαδόπουλος (πρώην σύμβουλος του ομίλου), ο πολιτικός μηχανικός Χαράλαμπος Στάικος -ο οποίος παρουσιαζόταν και ως ανιψιός του πρώην υπουργού Γιώργου Σουφλιά-, η μεσίτρια Μιχαλία Μυστεγνιώτη, ο σύζυγός της Γιώργος Μυστεγνιώτης (συμβολαιογράφος), καθώς και άλλα πρόσωπα.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά το μέλλον της διερεύνησης της βασικής υπόθεσης από τον ειδικό εφέτη ανακριτή κ. Χριστόπουλο, ο οποίος ως γνωστόν διενεργεί την κύρια ανάκριση για την αποκαλούμενη «Μαφία των Ακινήτων», όπου συμμετείχαν πολιτικοί μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, κληρικοί, δικηγόροι.
Θεωρείται δε πολύ πιθανόν τα στοιχεία της δικογραφίας να σταλούν στον ανώτερο δικαστή, καθώς συμπληρώνεται ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του παζλ για το ποιος ή ποιοι συνέλαβαν και επιχείρησαν την καταπάτηση δημόσιων εκτάσεων.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε κατόπιν μήνυσης που κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2011, όταν ο εφοπλιστής κατήγγειλε την ύπαρξη ενός «εγκληματικού μηχανισμού» ο οποίος ενεργούσε εντός του ομίλου, τον ζημίωσε κατά 47.000.000 ευρώ, ενώ τον ενέπλεξε και σε σημαντικές δικαστικές περιπέτειες.
Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2008 το υποθηκοφυλακείο του Κορωπίου είχε αρνηθεί τη μετεγγραφή της αχανούς έκτασης στην εταιρεία «Μαχητής Α.Ε.». Ωστόσο, στις 11 Δεκεμβρίου 2008 το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών άναψε το πράσινο φως για τη μετεγγραφή των δασικών στρεμμάτων. Τελικά, στις 29 Μαΐου 2012 τα επίμαχα στρέμματα επέστρεψαν στην κυριότητα του Δημοσίου, καθώς ο νόμιμος εκπρόσωπος της «Μαχητής» υπέγραψε συμβολαιογραφική πράξη για την παραίτηση της εταιρείας από τις όποιες διεκδικήσεις, προσθέτοντας ότι τα συμβόλαια είναι «άκυρα».
Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι η δεύτερη που σημειώθηκε σε διάστημα λίγων ημερών και αφορά υποθέσεις που σχετίζονται με τη «Μαφία των Ακινήτων».
Την Τετάρτη στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελειοδικών Αθηνών αναμενόταν να δικαστεί ο φερόμενος ως εγκέφαλος της οργάνωσης, πολιτικός μηχανικός ο οποίος κατηγορείται ότι είχε αποστείλει απειλητική επιστολή και σφαίρα στον βασικό μάρτυρα της υπόθεσης, τον Δημήτρη Παρασκευόπουλο. Η δίκη αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης του ωραρίου, ενώ ο κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε στο ακροατήριο.
Πώς στήθηκε το κόλπο
Όσον αφορά τα δασικά του Υμηττού, από την έρευνα των εισαγγελικών αρχών προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τον τρόπο δράσης των κατηγορουμένων.
Η χρονική απαρχή της υπόθεσης εντοπίζεται γύρω στο 2005, όταν -σύμφωνα με τη μήνυση- οι κ.κ. Παπαζαφειρόπουλος, Κουτσουμπέλης και Παπαδόπουλος, σε συνεργασία με τη μεσίτρια κ. Μυστεγνιώτη αλλά και τον πολιτικό μηχανικό Στάικο, παρουσίασαν την αγορά των 400 στρεμμάτων ως «ευκαιρία», ενώ ανέφεραν στον επενδυτή ότι η περιοχή βρισκόταν σε διαδικασία ένταξης στον πολεοδομικό σχεδιασμό.
Ως δέλεαρ χρησιμοποίησαν το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ερασίνειο», το οποίο έχει κατασκευαστεί σε διπλανή έκταση. Σημειώνεται ότι για την αγορά της έκτασης του θεραπευτηρίου είχε μεσολαβήσει η ίδια μεσίτρια. Παράλληλα, ισχυρίστηκαν ότι η αγορά ήταν άκρως επωφελής και δεν υπήρχε κανένα νομικό ή πραγματικό ελάττωμα.
Τα συμβόλαια συντάχθηκαν από τον συμβολαιογράφο, σύζυγο της μεσίτριας, ο οποίος όμως δεν ζήτησε την προσάρτηση σε αυτά της υπεύθυνης δήλωσης και των σχετικών πιστοποιητικών του Δασικού Κώδικα. Τον έλεγχο τον είχε πραγματοποιήσει ο δικηγόρος, τα τοπογραφικά διαγράμματα τα είχε συντάξει ο πολιτικός μηχανικός και τα υπέρογκα τιμήματα τα είχε καταβάλει ο οικονομικός διευθυντής.
Οι αγορές των δασικών εκτάσεων πραγματοποιήθηκαν από τον Ιούλιο του 2005 μέχρι τον Μάρτιο του 2008, ενώ η δράση των κατηγορουμένων άρχισε να αποκαλύπτεται σταδιακά κατόπιν εσωτερικού, μυστικού, ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στον όμιλο.
Η μήνυση καταγράφει, μάλιστα, ότι πέντε από τους κατηγορουμένους φρόντισαν να περιφέρουν και δύο πλαστά πιστοποιητικά μετεγγραφής των δασικών εκτάσεων από το Υποθηκοφυλακείο Κρωπίας, το οποίο είχε αρνηθεί να τα εκδώσει. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι η επένδυση ήταν «ζωντανή».
Η υπόθεση της Βάρης
Στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής αρχής μπήκε μια ακόμη υπόθεση περίεργης συναλλαγής αναφορικά με δημόσιες εκτάσεις. Πρόκειται για τα 1.600 στρέμματα της Βάρης τα οποία -μέσω πλαστών πιστοποιητικών- παρουσιάστηκαν ως νόμιμα οικόπεδα παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν σε περιοχή που είχε οριστεί ως ζώνη NATURA. Όπως καταγγέλθηκε, τη συγκεκριμένη «επένδυση» την έτρεξαν τα ίδια πρόσωπα, καταφέρνοντας να αποσπάσουν περί τα 39.800.000 ευρώ.


 https://olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου