Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Ασφαλιστικό: Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε

Με διαδικασίες fast track η κυβέρνηση μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο προσπαθεί να ξεπεράσει τον σκόπελο του ασφαλιστικού –φορολογικού. Σε αυτή την μεθόδευση έχει ως «σύμμαχό» της την Βουλή και φυσικά την πλειοψηφία, η οποία αποδέχτηκε την άρον-άρον συζήτηση και ψήφιση, αφού ως …τυράκι διανεμήθηκε το επιχείρημα του χρέους.
 Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρμόδιες επιτροπές που επεξεργάστηκαν το σχέδιο νόμου κανείς από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης δεν έβγαλε άχνα για ένα νομοθέτημα που επί της ουσίας βάζει ταφόπλακα στις συντάξεις των Ελλήνων πολίτων. Για την ιστορία, βέβαια, ελάχιστοι ήταν όσοι από τους ΑΝΕΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να υπερασπιστούν τις νέες ρυθμίσεις, ενώ όσοι το έκαναν εμφανίστηκαν φειδωλοί στις ομιλίες τους, αφού είναι πλέον σαφές ότι οι προεκλογικές και μετεκλογικές υποσχέσεις τους έχουν μείνει στα …χαρτιά.   Ο ,δε, υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος –ως άλλος ταξικός αποστάτης- παρουσιάστηκε λες και …
σώζει τον λαό από τα «ερείπια» που άφησαν πίσω τους οι προηγούμενες κυβερνήσεις!
Σήμερα και αύριο η Ολομέλεια αναλαμβάνει την δύσκολη δουλειά σε δύο ιδιαίτερα κρίσιμες συνεδριάσεις, οι οποίες εν πολλοίς θα ξεχωρίσουν την ήρα από το σιτάρι. Ποιοι δηλαδή θα σπεύσουν να πουν το πολυπόθητο «ναι σε όλα» το βράδυ της Κυριακής, προκειμένου η εύθραυστη –κατά τα λοιπά- κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών να επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να κυβερνά την χώρα, διαπραγματευόμενος …περήφανα!
Προς στιγμήν, το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και οι επιτελείς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να ανησυχούν για κάποια πιθανή αποστασία της τελευταίας στιγμής, εντούτοις παραμένει άγνωστο τι θα συμβεί όταν κληθούν να επικυρώσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το προληπτικό πακέτο των 3,8 δις ευρώ. Να σημειωθεί, ότι πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης μπορεί να ξεκαθάρισε πριν λίγες μέρες ότι η Ελληνική Βουλή «μέτρα συγκεκριμένα εκ προοιμίου, προληπτικά μέχρι το 2018 δεν πρόκειται να έρθουν για ψήφιση», αλλά πλέον, όπως αναφέρουν πηγές της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της.
Το χρέος, το Eurogroup, και η Βουλή
Το Μέγαρο Μαξίμου, διά μέσου του Νίκου Βούτση, έχει ήδη σπεύσει να διαμηνύσει ότι το ασφαλιστικό – φορολογικό δεν αποτελεί προαπαιτούμενο αλλά είναι μια «κίνηση καλής θέλησης». Η αλήθεια είναι ότι το Eurogroup της Δευτέρας αποτελεί μια καλή ευκαιρία, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να «πείσει» και να πιέσει τους βουλευτές της πλειοψηφίας να στηρίξουν το νομοσχέδιο, μολονότι και μεταξύ τους παραδέχονται ότι όσα υπογράφουν δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη, βέβαια, κανείς δεν θέλει να σηκώσει το βάρος της πτώσης της κυβέρνησης και φυσικά της απώλειας της καρέκλας.
Τα πόθεν έσχες
Λίγες ώρες, αφότου θα έχει (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) εγκριθεί το νομοσχέδιο -λαιμητόμος η Βουλή αναμένεται να προχωρήσει σε μια κίνηση αλλαγής της ατζέντας. Αυτή δεν είναι άλλη από την δημοσίευση των «πόθεν έσχες» του οικονομικού έτους 2012. Μόνο τυχαία, μάλιστα, δεν θα πρέπει να θεωρείται η συγκεκριμένη κίνηση, καθώς εκείνη την περίοδο στην κυβέρνηση βρισκόταν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διέθετε μόλις 71 βουλευτές, πολλοί εκ των πλέον βρίσκονται στην Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Με άλλα λόγια, όσοι περιμένουν να διαβάσουν τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα και υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη ή του Νίκου Παππά αλλά και του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου θα απογοητευτούν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου