Μάλιστα, χρησιμοποίησε έναν εύγλωττο τρόπο για να εξηγήσει τις σχέσεις των δύο χωρών: «Ο Θεός αποφάσισε η Τουρκία και η Ελλάδα να βρίσκονται στο ίδιο σημείο του κόσμου. Έπαιξε τάβλι και έφερε εξάρες. Το ένα «έξι» το έδωσε στην Τουρκία και το άλλο στην Ελλάδα. Πρέπει να βρούμε τρόπους να χρησιμοποιήσουμε τα..
καλά αποτελέσματα του θεϊκού παιχνιδιού».
Κατά τον ίδιο οι δύο πλευρές είναι «αιχμάλωτοι της Ιστορίας», για να προσθέσει, «είπα στην τουρκική αντιπροσωπεία πως δεν πρέπει να είμαστε άλλο αιχμάλωτοι. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την Ιστορία ως ένα θετικό στοιχείο για το μέλλον».
Η εφημερίδα πληροφορεί πως ο Κοτζιάς είναι ένας μη-κομματικός καθηγητής που έχει υπηρετήσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το 1993, καθώς ήταν σύμβουλος του τότε ΥΠΕΞ, Γιώργου Παπανδρέου – τότε που είχε γίνει η έναρξη μιας μακράς προσπάθειας προσέγγισης των δύο χωρών που οδήγησαν στη συμφωνία του Ελσίνκι το 1999, σύμφωνα με την οποία ρυθμιζόταν το καθεστώς υποψηφιότητας της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ.
«Εδώ και 25 χρόνια δεν έχω πει ποτέ να επιτεθούμε στην Τουρκία. Εργάζομαι για την εξεύρεση ειρηνικών λύσεων μεταξύ των δύο χωρών. Δεν έχουμε πάντα τα ίδια συμφέροντα, αλλά υπάρχουν τομείς όπου έχουμε κοινό συμφέρον. Πρέπει να εργαστούμε βάσει αυτών», αναφέρει ο κ. Κοτζιάς.
Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε και στις καθημερινές σχεδόν εμπλοκές πάνω από το Αιγαίο, ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά: «Αυτά δεν πρέπει να συμβαίνουν. Αυτές οι πτήσεις είναι παράνομες. Η τουρκική πλευρά πιστεύει πως πρέπει να τις κάνει. Η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω από μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
Για το θέμα της ναυτικής ασφάλειας, τόνισε: «Έχουμε κάνει τέσσερις προτάσεις προς την τουρκική πλευρά. Οι γενικοί γραμματείς των δύο υπουργείων συνεδρίασαν δύο φορές στην Κωνσταντινούπολη. Έχουμε συμφωνήσει για τη ναυτική ασφάλεια και την ασφάλεια στη θάλασσα. Υπάρχουν ακόμη εννέα σημεία που βρίσκονται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων». Πρόσθεσε, δε, πως αναζητείται λύση για τα υπάρχοντα προβλήματα στο Αιγαίο Πέλαγος, συμπεριλαμβανομένων του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας, των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου. «Αυτό το θέμα ήταν σε στασιμότητα. Έγιναν δύο συναντήσεις το 2011 και το 2013, χωρίς καμία πραγματική συζήτηση. Τώρα θα έχουμε μια πραγματική συζήτηση, ελπίζουμε να έχουμε και θετικά αποτελέσματα», συμπλήρωσε.
Ο κ. Κοτζιάς πήρε και το μέρος του Πάνου Καμμένου στο θέμα που προέκυψε με την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στα Ίμια, όταν πέταξε πάνω από το νησί με ελικόπτερο. Είπε συγκεκριμένα: «Η τουρκική πλευρά θα είναι στην ευχάριστη θέση να δεχθεί τον κ. Καμμένο, καθώς έχει δεχθεί πρόσκληση. Θα έχει διμερείς συναντήσεις πριν από το Δεκέμβριο. Έχει καλές προθέσεις. Είναι φυσιολογικό να πέταξε πάνω από τα Ίμια και να έριξε μερικά λουλούδια για τους Έλληνες αξιωματικούς. Δεν ήταν επιθετική ενέργεια. Ήταν μια πράξη σεβασμού. Σκεφτείτε τι θα έκανε η τουρκική κυβέρνηση στον τάφο του Σουλεϊμάν. Τα Ίμια ανήκουν στην Ελλάδα. Χάσαμε αξιωματικούς εκεί και τους αφήσαμε λίγα λουλούδια. Δεν πήγαμε με αεροπλάνα και τανκς».
Ο κ. Κοτζιάς πρότεινε τη δημιουργία ενός νέο θεσμικού πλαισίου για τη σταθεροποίηση και την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου στην οποία θα μετέχει και η Ιταλία. Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία μέσα στο 2015, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί συν τω χρόνω. «Ο Τσίπρας είχε συναντηθεί με τον Νταβούτογλου, ενώ ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης και είχαν καλή χημεία».
Ο κ.Κοτζιάς αναφέρθηκε και στις πρόσφατες συνομιλίες με θέμα την Κύπρο και περιγράφει το νεοεκλεγέντα Τουρκοκύπριο Πρόεδρο, Μουσταφά Ακινζί, ως «πολιτικό ο οποίος εξακολουθεί να έχει μια παλιά κυπριακή ταυτότητα. Αισθάνεται Κύπριος και όχι απλώς Τουρκοκύπριος και μιλάει ελληνικά. Υπάρχει μια καλή συγκυρία. Αυτή η γενιά θα μπορούσε να βρει μια καλή λύση. Τόνισε, δε, ότι η διαφορά στην Κύπρο είναι «ένα πρόβλημα για τους Κυπρίους, όχι για τους Έλληνες ή τους Τούρκους».
«Οι Τουρκοκύπριοι είχαν δύσκολα χρόνια (1963-1964), λόγω της συμπεριφοράς ενός τμήματος του άλλου πληθυσμού στην Κύπρο. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους να πάρουν τα μέγιστα δικαιώματα που ζητούν. Σε κάθε κοινωνία υπάρχουν κοινότητες και μειονότητες. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται, πιστεύουν και ζουν με τη σκέψη ότι η Κύπρος είναι το δικό τους σπίτι», είπε ο κ. Κοτζιάς.
Για να καταλήξει πως οι εγγυήτριες δυνάμεις, ο τουρκικός στρατός και ο ελληνικός στρατός, θα πρέπει να απομακρυνθούν από το νησί, λέγοντας ότι κανείς δεν θα πρέπει να πιέσει τους ηγέτες στην Κύπρο για να δημιουργήσουν τη δική τους δυναμική.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου