Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ληγμένα παίρνεις;

Ληγμένα παίρνεις;
Φυσικά. Γιατί είμαι νοτιοευρωπαϊκό γουρουνάκι, φτωχοποιημένος Έλληνας και περιμένω την... ανάπτυξη.

Έχουμε πέσει στην παγίδα. Δεχόμαστε το ένα χτύπημα μετά το άλλο και πλέον θεωρούμε αυτό το ατελείωτο "ξύλο" που τρώμε ως μία φυσιολογική κατάσταση.

Κάθε ημέρα, κάθε ώρα ακούμε ή διαβάζουμε κάτι που μας αποδεικνύει ότι το επίπεδο ζωής μας πέφτει ακόμη περισσότερο και το δεχόμαστε ως κάτι το αναμενόμενο.
Ας πέσει ο μισθός στη μέση, δε βλέπεις τι ανεργία έχει έξω; Ας δουλεύεις σα σκύλος υπερωρίες που δεν πληρώνεσαι, είσαι τυχερός που έχει δουλειά. Ας δανείζεσαι για να πληρώνεις τα χαράτσια, αρκεί να μη σου πάρουν το σπίτι. Ας μην πας διακοπές να ξεκουραστείς, εδώ άλλοι μένουν στο δρόμο. Ας μην έχεις παροχές υγείας, αρκεί ... την υγειά μας να 'χουμε. Ε, ας τρως και ληγμένα φαγητά. Αλλοι τρώνε από τα σκουπίδια.
Τα καταφέρανε πάλι οι αναπτυξιολόγοι δεξιοί σωτηρές με τους πράσινους κόκκους στο βαθύ γαλάζιο μνημονιακό τους παραλήρημα: βάζουν στα ράφια σε λίγες ημέρες προϊόντα που έχουν λήξει... Αλλά θα τα πουλάνε φθηνότερα, βρε κουτοί. Για εσάς το κάνουνε. Θα αφορά, λέει, τα προϊόντα που γράφουν "ανάλωση κατά προτίμηση". Κατά προτίμηση σου λέει. Δηλαδή, εσύ αν... προτιμάς να το φας και μετά, δεν πειράζει. Αν δώσεις στο παιδί σου να το φάει, μην ανησυχείς. Είναι, απλώς, θέμα προτίμησης. Κι εσύ προτιμάς να κάνεις οικονομίες για να έχεις να πληρώσεις τους φόρους. Γιατί είσαι ευσυνείδητος Έλληνας πολίτης που αγαπάς το κράτος. Και ξέχασες να αγαπάς τη χώρα σου. Εσένα. Το παιδί σου.
Για ρωτήστε τους μνημονιακούς υπουργάρες: θα τρώνε κατά προτίμηση ληγμένα ή άληκτα; Αν πας να φας έξω μια μακαρονάδα, πού θα ξέρεις τις... προτιμήσεις του καταστηματάρχη; Κι αν που να πάρει ο διάολος τα προϊόντα που έχουν ξεπεράσει την ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμησης είναι μια χαρά, γιατί αυτή η ημερομηνία υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια;
Μην ανησυχείτε, μας λένε, δεν αφορά τα γαλακτομικά προϊόντα. Ευχαριστούμε ρε παιδιά, ευχαριστούμε που δε θα μας πουλάτε χαλασμένο γάλα σε τιμή ευκαιρίας να ταϊζουμε τα παιδιά μας και να τα δηλητηριάζουμε με τη μία. Τι καλοί που είστε.
Αυτό που δεν ξέρετε ή που δε μπορείτε να καταλάβετε ή δε θέλετε δημόσια να παραδεχθείτε είναι ότι εσείς είστε αυτό που μας φέρνετε να φάμε: ληγμένοι. Ληγμένοι πολιτικά. Και να είστε βέβαιοι ότι όταν έρθει η ώρα να διαλέξουμε αν θα σας καταναλώσουμε ή όχι, θα πράξουμε αυτό που πρέπει. Κατά προτίμηση...
Κι ας ελπίσουμε ότι μέχρι τότε θα έχετε δώσει εντολή να πουλάνε και γιαούρτια ληγμένα...

Στέλιος Ποτηράκης


http://www.toxwni.gr/index.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου