Ο Ταρίκ Αλί έγραψε το παρακάτω άρθρο στο «Counterpunch», «για να παραδώσει εμπεριστατωμένα τις απόψεις του σε όσους των κριτικάρουν» για την εξάλεπτη παρουσία του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RTV, όπου, όπως ο ίδιος λέει, «δημιούργησε σύγχυση σχετικά με τις απόψεις του και κατηγορίες ότι κάνει τον απολογητή του Άσαντ». «Πώς μπορεί -διερωτάται- μια εξάλεπτη τηλεοπτική συνέντευξη να είναι κάτι περισσότερο από ατελής, σύντομη και αβαθής;».
Του Ταρίκ Αλί
Οργισμένος από την ασταμάτητη, μονομερή προπαγάνδα από το CNN και το BBC World, που συνήθως αποτελεί προπομπό νατοϊκών βομβαρδισμών (όπως η εξάμηνη επίθεση στη Λιβύη, τα θύματα της οποίας ακόμα αποκρύπτονται από το κοινό) ή κατοχής, κλήθηκα να εξηγήσω τις απόψεις μου στο τηλεοπτικό δίκτυο RTV. Το έκανα αποκηρύσσοντας την προβολή του Εθνικού Συμβουλίου της Συρίας από τα δυτικά τηλεοπτικά δίκτυα και επισημαίνοντας ότι ένα μέρος της ένοπλης αντιπολίτευσης είναι απόλυτα ικανό να πραγματοποίησει τις δικές του σφαγές ρίχνοντας την ευθύνη στο καθεστώς.[...]
Από την πρώτη μέρα, υποστήριξα ανοιχτά και δημοσίως τη λαϊκή εξέγερση ενάντια στην οικογενειοκρατική μπααθική ομάδα που εξουσιάζει στη Δαμασκό. Αντιτάχθηκα στη δικτατορία, από τότε που το στρατιωτικό πραξικόπημα του Άσαντ έριξε τον πιο φωτισμένο προκάτοχό του, του οποίου ηγέτες και ακτιβιστές γνώρισα μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών, ανάμεσά τους μερικούς από τους καλύτερους διανοητές του αραβικού κόσμου. Για να είμαι ειλικρινής, δεν πίστευα ότι η Συρία θα εκρήγνυτο όπως η Αίγυπτος, αλλά χάρηκα που συνέβη. Ήλπιζα ότι το μέγεθος της εξέγερσης, η προφανής της δημοφιλία θα υποχρέωναν σε διαπραγματεύσεις το καθεστώς και σε ένα κοινά συμφωνημένο σχέδιο εκλογής συμβουλίου που θα αποφάσιζε ένα νέο σύνταγμα. Υπάρχουν αποδείξεις ότι λίγοι καθεστωτικοί ήθελαν μια τέτοια εξέλιξη. Πολύ λίγοι. Η ανοησία και η βαρβαρότητα, τα δύο κυρίαρχα χαρακτηριστικά του καθεστώτος, δεν μπορούσαν να παραμεριστούν. Είχαν εγκαθιδρυθεί και ο Μπασάρ Αλ Άσαντ ήταν πεπεισμένος ότι οποιαδήποτε παραχώρηση θα ήταν μοιραία.
Ποιος θα ανατρέψει τον Άσαντ;
Για πολλούς μήνες η λαϊκή εξέγερση ήταν ειρηνική και η δυναμική της ολοένα και μεγάλωνε, περίπου όπως η πρώτη παλαιστινιακή ιντιφάντα ενάντια στην ισραηλινή επικυριαρχία. Η άποψή μου ήταν σαφής: Απόλυτη αλληλεγγύη στο λαό. Να πέσει η δικτατορία. Αυτή παραμένει η θέση μου. Δεν υπάρχει τίποτα έστω και περίπου προοδευτικό σε αυτό το καθεστώς. Αλλά ποιος θα το ανατρέψει και πώς; Δεν πρόκειται για μια ασήμαντη ερώτηση.
Στην Αίγυπτο, το μαζικό κίνημα κυριάρχησε διότι οι ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν αποφασίσει ότι δεν μπορούσαν να υποστήριξουν πλέον τον Μουμπάρακ και υπήρχαν φόβοι ότι οι στρατιώτες και οι κατώτεροι αξιωματούχοι δεν θα υπάκουαν στις εντολές των ανωτέρων τους. Σε μεγάλες πόλεις, οι υπάλληλοι του αποδυναμωνόμενου συστήματος κυνηγήθηκαν μαζικά. Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ απέσυραν τη στηριξή τους στον δικτάτορα, ήταν θέμα χρόνου η πτώση του.
Στη Συρία, την πρώτη περίοδο, η ανώτατη στρατιωτική εξουσία κρατούσε καλά, όπως είναι δομημένη με σεχταριστικές γραμμές. Ωστόσο, υπήρξαν κάποιες αυτομολήσεις προς την πλευρά του λαού. Όταν η καθεστωτική καταστολή εξαπολύθηκε σε εθνικό επίπεδο, ορισμένοι στη Συρία αποφάσισαν ότι ο ειρηνικός χαρακτήρας της εξέγερσης δεν ήταν πλέον αρκετός και στρατιωτικοί και πολίτες που ήταν σε επαφή με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες, βγήκαν στο προσκήνιο, όπως έγινε και στη Λιβύη.
Τα παιχνίδια της Δύσης
Η Δύση άρχισε να προετοιμάζει την εξόριστη κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας την Τουρκία ως βασικό στήριγμα και τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ ως επικουρικό. Η ευκαιρία να αποδυναμωθεί το Ιράν ήταν πολύ καλή για να χαθεί και ως επιπλέον κέρδος, η Χεσμπολά, η μόνη δύναμη στον αραβικό κόσμο που έχει δύο φορές νικήσει πολιτικά το Ισραήλ, θα αποδυναμωνόταν σημαντικά. [Παρότι εδώ θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι αν χρειαζόταν μια καινούργια απογραφή -η τελευταία ήταν το 1936- θα άλλαζε το χάρτη του Λιβάνου εν μία νυκτί. Αλλά προς όφελος της «δημοκρατίας», η «διεθνής κοινότητα» δεν θα επιτρέψει μια πραγματική δημοκρατία να λειτουργήσει σε αυτή την παράκτια λωρίδα που απέσπασαν από τη Συρία για να διατηρήσουν την ιμπεριαλιστική τους παρουσία.]
Η αντιπαράθεση με τον Άσαντ δεν πρέπει να οδηγήσει στην υποστήριξη της δυτικής παρέμβασης και στην επιβολή ενός καθεστώτος όπως έγινε στη Λιβύη με τη γρήγορη διεξαγωγή εκλογών ως φύλλο συκής. Μολονότι πολλές σημαντικές φωνές στην αντιπολίτευση πιστεύουν ότι μια έξωθεν παρέμβαση είναι τώρα η μόνη λύση: «Πού είναι η «διεθνής κοινότητα«;» ρωτούν σε όλους τους τόνους. Άλλοι παραμένουν σταθερά αντίθετοι σε δυτική παρέμβαση. Ο ακριβής συσχετισμός δυνάμεων μέσα στη χώρα δεν είναι εύκολο να κριθεί εκ των έξω και ένα μαζικό κίνημα με κοινό στόχο απαιτεί οπωσδήποτε οι ενδογενείς διαφορές να μην υπογραμμίζονται.
Όπως, όμως, και στην Αίγυπτο, μόλις η ευφορία της εξέγερσης και της επιτυχίας της στην αποπομπή του μισητού δικτάτορα εξατμιστεί, η πολιτική εμφανίζεται. Ποια είναι η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη Συρία σήμερα; Ποιο θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο όταν διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές; Πιθανώς οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Σε αυτήν την περίπτωση, η εμπειρία χρειάζεται να μας διδάξει, διότι ο νεοφιλελευθερισμός και η συμμαχία με τις ΗΠΑ είναι ο ακρωγωνιαίος λίθος του τουρκικού μοντέλου, στο οποίο ο Μόρσι και άλλοι στην περιοχή επιχειρούν να προσομοιάσουν.
Για μισό αιώνα, άραβες εθνικιστές, σοσιαλιστές, κομουνιστές και άλλοι είχαν κλειδωθεί σε μια μάχη με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους με στόχο την ηγεμονία στον αραβικό κόσμο. Μπορεί να μη μας αρέσει -και σε εμένα σίγουρα όχι- αλλά αυτή η μάχη έληξε με νίκη της Αδελφότητας. Το μέλλον τους θα εξαρτηθεί από την ικανότητά τους να φέρουν την κοινωνική αλλαγή. Η αιγυπτιακή και η συριακή εργατική τάξη έπαιξε τεράστιο ρόλο και στις δύο εξεγέρσεις. Για πόσο θα ανεχθούν το δίλημμα «νεοφιλελεύθερη κοσμικότητα ή ισλαμισμός»; Οι Παλαιστίνιοι που διαδηλώνουν για κοινωνική δικαιοσύνη ενάντια στην κυβέρνηση – μαριονέτα της PLO και ξυλοκοπούνται από ένστολα σώματα τραμπούκων της PLO και των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, είναι ενδείξεις ότι η αναταραχή μπορεί να μην αντιμετωπιστεί εύκολα.
Κυβέρνηση μαριονέτα;
Η παρέμβαση του ΝΑΤΟ θα εγκαταστήσει μια κυβέρνηση περίπου μαριονέτα. Όπως επιχειρηματολόγησα και για την περίπτωση της Λιβύης, όταν το ΝΑΤΟ μπήκε στον καυγά, όποιος κι αν είναι ο νικητής, ο χαμένος θα είναι ο λαός. Το ίδιο ισχύει και για τη Συρία. Σε αυτό είμαι σε απόλυτη συμφωνία με τη δήλωση των Συριακών Τοπικών Συντονιστικών Επιτροπών που δημοσίευσαν στις 29 Αυγούστου του 2011.
Τι θα συμβεί αν η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί; Ένα άσχημο αδιέξοδο. Το μοντέλο που έρχεται στο νου είναι η Αλγερία μετά τη στρατιωτική παρέμβαση, που στηρίχθηκε δυναμικά από τη Γαλλία και τους δυτικούς συμμάχους της, για να πάψει το δεύτερο γύρο των εκλογών στις οποίες το Ισλαμικό Μέτωπο Σωτηρίας επρόκειτο να νικήσει. Αυτή η παρέμβαση είχε ως αποτέλεσμα έναν αποδυναμωτικό εμφύλιο με βαρβαρότητες και από τις δύο πλευρές, ενώ οι μάζες αποσύρθηκαν σε μια απογοητευμένη παθητικότητα. Γι’ αυτό επιμένω ότι ακόμα και σε αυτό το ύστατο σημείο η επιλογή της διαπραγμάτευσης είναι ο καλύτερος πιθανός τρόπος να ξεφορτωθούμε τον Άσαντ και τους μπράβους του. Η πίεση από την Τεχεράνη, τη Μόσχα και το Πεκίνο μπορεί να βοηθήσει να επιτευχθεί καλύτερα αυτός ο στόχος από το στρατιωτικό πλασάρισμα του σουλτάνου Ερντογάν, των σαουδαράβων συμμάχων του και των αντιπροσώπων τους στη Συρία.
http://www.epohi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου