Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

«ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ» ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ!



ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ: ΠΑΓΩΜΑ ΜΙΣΘΩΝ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΩΡΙΜΑΝΣΕΩΝ, ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΩΡΩΝ, ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦ. ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Μετά το μαύρο μέτωπο του «τρικομματισμού», το οποίο συστάθηκε για να εκτελέσει με συνοπτικές διαδικασίες τις επιταγές της τρόικας, πλέον οι εργαζόμενοι της χώρας έρχονται αντιμέτωποι και με άλλο ένα «μαύρο μέτωπο» - αυτό της εργοδοσίας! Σε χτεσινή συνάντηση των εργοδοτικών φορέων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ) στα γραφεία του ΣΕΒ, διαπιστώθηκε σύγκλιση στους άξονες που θα επιβάλλουν το επόμενο διάστημα - και σε πρώτη φάση - στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Έτσι, συγκροτήθηκε «κοινή γραμμή» των εργοδοτών ενόψει του επικείμενου διαλόγου με τη ΓΣΕΕ. Αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση από την ηγεσία της τελευταίας, καθώς, παρά τις διακυρήξεις της, δύσκολα πείθει κάποιον εργαζόμενο ότι θα προβάλει σοβαρή αντίσταση σε μια ακόμα αντεργατική «λαίλαπα» του μνημονίου! 
Άλλωστε η ΓΣΕΕ περιορίστηκε απλώς στο να στηρίξει την, έτσι και αλλιώς ανεπαρκή σε σχέση με την κρισιμότητα των περιστάσεων, 24ωρη παναττική απεργία που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Τρίτη 17 Ιανουαρίου. Από τη μεριά της, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), εξετάζει απλά το ενδεχόμενο προκήρυξης 24ωρης απεργίας με "ανοιχτή ημερομηνία"! Το πιο πιθανό είναι πάντως πως θα προκηρυχθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία στις αρχές Φεβρουαρίου, δηλαδή ένα μήνα μετά!
 
Στην πρόταση των εργοδοτών περιλαμβάνεται και το αίτημα για μείωση του μη μισθολογικού κόστους με μείωση στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές σημείο με το οποίο συμφωνεί και η ΓΣΕΕ, η οποία επιμένει σε αντισταθμιστική ρύθμιση για τη διασφάλιση των ασφαλιστικών ταμείων.
Οι στόχοι της χτεσινής συνάντησης οριοθετήθηκαν με σαφήνεια στο «πάγωμα» μισθών, στην κατάργηση των ωριμάνσεων, στις περικοπές του 13ου και 14ου μισθού και στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία με απώτερο στόχο να μειωθεί το κόστος εργασίας σε τριτοκοσμικά επίπεδα! Είναι, έτσι, σαφές ότι αυτές οι προτάσεις δεν αποτελούν, παρά τον «πρώτο σταθμό» σε μια πορεία διαρκών περικοπών, αναπροσαρμογών και αναθεωρήσεων, πάντα εις βάρος της εργασίας, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω θα χτυπήσουν τον κατώτατο μισθό και την εθνική συλλογική σύμβαση.
Συγκεκριμένα, οι εργοδότες φαίνεται να συμφωνούν στη διατήρηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων, πλην όμως με κατάργηση της αύξησης 2,6%, όπως προβλέπεται από την ΕΓΣΕΕ για τον Ιούλιο. Επιπλέον, επιθυμούν διακαώς το «πάγωμα» των μισθών, καταρχήν για την επόμενη τριετία (...και βλέπουμε!), ενώ θα επιδιώξουν να απαλλαχθούν και τουλάχιστον από το 10% των εισφορών.
Όσον αφορά τα «δώρα», οι προτάσεις ποικίλλουν... ως προς το πως θα τα καταργήσουν στην ουσία: είτε μέσω της ενσωμάτωσης στο μισθό, είτε μέσω ενός πλαφόν χορήγησης μέχρι ενός ποσού και πάντα στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη. Με άλλα λόγια, δώρα... τέλος!
Φυσικά, δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη η διάθεση σύμπλευσης των εργοδοτικών οργανώσεων ή η – με ελάχιστες αποκκλίσεις – συναντίληψη τους για τη στρατηγική υποτίμησης της εργασίας που θα ακολουθήσει. Σε ένα τέτοιο κρίσιμο διάστημα, είναι μάλλον αυτονόητο ότι θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να επιβιώσουν τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου έναντι αυτών των εργαζομένων – ακόμα κι αν πρόκειται για θεμελιώδη εργασιακά και κοινωνικά κεκτημένα.
Είναι, ωστόσο, χαρακτηριστικό το κλίμα «κοινωνικού διαλόγου» που επιχειρούν να καλλιεργήσουν κυβέρνηση και εργοδότες, που εμφανίζονται δήθεν προβληματισμένοι για την κατάσταση της χώρας, ωσάν από τις μισθολογικές περικοπές να πλήττονται σοβαρά και οι ίδιοι! 
Στην ίδια «σκληρή γραμμή», απ' ότι φαίνεται, κατάφεραν να συμπαρασυρθούν και οι υπόλοιπες οργανώσεις (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ), οι οποίες, αν και εκπροσωπούν συμφέροντα και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ολισθαίνουν στο μονοπάτι Δασκαλόπουλου. Δυστυχώς, αν και τα συμφέροντα των βιομήχανων δεν μπορούν να εξισωθούν σε καμία περίπτωση με αυτά των μικρών εμπόρων ή των βιοτεχνών, η λογική του ΣΕΒ είναι αυτή που φαίνεται να καθορίζει τη γραμμή πλεύσης των εργοδοτικών φορέων, βυθίζοντας ακόμα παραπέρα την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και ωθώντας ακόμα περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο λουκέτο!
Δ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ»!!!
Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής στη χτεσινή συνάντηση - «παράσταση» ήταν ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ. Σε μια επίδειξη των γνωστών... «φιλο-εργατικών» του συναισθημάτων, διαπίστωσε – άκουσον άκουσον - «κοινά συμφέροντα» με τους συνδικαλιστές (!) και εξέφρασε την επιθυμία του να «διασωθούν και όχι να κατεδαφιστούν τα εργασιακά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών»! Μάλιστα, έδωσε και όραμα στο διάλογο που θα ξεκινήσει με τη ΓΣΕΕ, αφού είπε ότι «ευθύνη μας σήμερα είναι να βρούμε ένα νέο σημείο ισορροπίας στο μέσο κόστος εργασίας για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να σώσουμε δουλειές και να δώσουμε δουλειές. Αυτό νομίζω προσδοκούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι». 
Η στάση του προέδρου του ΣΕΒ δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού επιχειρεί να παρουσιάσει εαυτόν ότι «κόπτεται» τώρα για τα εργασιακά κεκτημένα, ώστε να μπορέσει μετά να δικαιολογήσει τη δεύτερη φάση της επίθεσης, στην οποία θα «ξεριζωθούν» μαζί κατώτατος μισθός και ΕΓΣΣΕ, εν ονόματι της διάσωσης της οικονομίας!
Δεν αποκλείεται μάλιστα να εμφανιστεί και στεναχωρημένος (!) για τις δυσμενείς εξελίξεις που θα «υποχρεώσουν» την εργοδοσία να κυρήξει ολοκληρωτική επίθεση στον κόσμο της εργασίας – και ούτε λόγος να γίνεται βέβαια για τις ισοπεδωτικές πολιτικές λιτότητας και ύφεσης των μνημονίων!
ΠΙΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!
Η «παράσταση για ένα ρόλο» που διεξάγεται αυτές τις ημέρες γίνεται βεβαίως κάτω από την αιγίδα της κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου, η οποία πρωτοστάτησε, μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού, στην αμφισβήτηση εργασιακών κατακτήσεων (όπως ο κατώτατος μισθός) από την προηγούμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, οι ίδιες οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, κτλ.) αναλάμβαναν το ρόλο της υπεράσπισης του κατώτατου μισθού!
Την παραπάνω στάση, υπερθεμάτισε από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος απέφυγε να πάρει στάση επί των ουσιαστικών θεμάτων, επικαλούμενος τη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου και τις συζητήσεις των κοινωνικών εταίρων. Ωστόσο, με περίσσευμα κυνικότητας, επικρότησε τη στάση των εργοδοτών για «πάγωμα» ωριμάνσεων και μείωσης των εργοδοτικών εισφορών.
Ο υπουργός, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, δήλωσε πως δεν έχει μπει επιτακτικά το θέμα της κατάργησης του κατώτατου μισθού, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει μαύρη τρύπα 2,2 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως σημείωσε, ενώ δήλωσε ότι μπορεί να εξεταστεί η πρόταση των εργοδοτών για πάγωμα ωριμάνσεων, ενώ παράλληλα θα προωθηθεί και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Για το θέμα των επικουρικών συντάξεων ο κ. Κουτρουμάνης επανέλαβε πως δεν πρόκειται να κατατεθεί νομοσχέδιο που θα προβλέπει μειώσεις, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
ΣΕΤΕ: ΝΑΙ ΜΕΝ (ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ)... ΑΛΛΑ (ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ)!
Εν τω μεταξύ, αναστολή ισχύος των κλαδικών συμβάσεων και διευθέτηση του χρόνου εργασίας ζητεί και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με υπόμνημα που κατάθεσε ο πρόεδρός του, Ανδρέας Ανδρεάδης, στον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, στη διάρκεια χθεσινής συνάντησής τους. Το προεδρείο του ΣΕΤΕ, το οποίο συναντήθηκε χθες και με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη, τάσσεται υπέρ της διατήρησης των κατωτάτων μισθών και ημερομισθίων καθώς και του 13ου και του 14ου μισθού χωρίς αναπροσαρμογές και αυξήσεις.

Σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, η ολοένα αυξανόμενη ευελιξία της τουριστικής ζήτησης επιβάλλει ανάλογη προσαρμογή από τη μεριά της προσφοράς, η οποία εστιάζεται στην επέκταση και στην ενίσχυση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στον τουρισμό, ιδιαίτερα στην εποχική εργασία. Η ισχύουσα νομοθεσία δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ούτε των επιχειρήσεων ούτε των εργαζομένων, εκτιμά ο ΣΕΤΕ, με αποτέλεσμα τη σιωπηλή παραβίασή της εις βάρος όλων και κυρίως των ασφαλιστικών οργανισμών και των εσόδων του κράτους.

Ο ΣΕΤΕ ζητεί να επιτραπεί ο καταμερισμός των χρόνων απασχόλησης και ανάπαυσης των εργαζομένων συνολικά μέσα στο διάστημα της απασχόλησης. Παράλληλα, θα πρέπει να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική κάρτα παρακολούθησης της εργασίας, έτσι ώστε να περιοριστούν ή και να αποτραπούν τα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και να βελτιωθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών. Σε ό,τι αφορά το μισθολογικό κόστος, ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι τόσο οι κατώτατοι μισθοί και ημερομίσθια όσο και ο 13ος και ο 14ος μισθός πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητοι χωρίς αναπροσαρμογές και αυξήσεις.

Ταυτόχρονα, όμως, προτείνεται η αναστολή της εφαρμογής των κλαδικών, ομοιοεπαγγελματικών ή τοπικών συμβάσεων για το διάστημα 2012-2014, με «μαξιλάρι ασφαλείας» πάντα τον κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο της ΕΓΣΣΕ. Ο ΣΕΤΕ πάντως δεν παραβαίνει την - κοινή με τις υπόλοιπες εργοδοτικές οργανωσεις - γραμμή μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, τις οποίες καταγγέλει ως τις υψηλότερες στην Ευρώπη και στον ΟΟΣΑ. Έτσι, εκφράζει την άποψη ότι κάθε μείωσή του, θα συνέβαλε στην αύξηση της απασχόλησης και μέσω αυτής στην κάλυψη της διαφοράς που θα προέκυπτε για τα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών, τονίζει ο ΣΕΤΕ και προτείνει μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου