Όσοι ασχολούνται με τα στατιστικά του Covid-19, χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο δείκτη για να συγκρίνουν τη θνησιμότητα ανάμεσα σε πληθυσμιακά ανόμοιες χώρες. Είναι ο αριθμός θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η ιστοσελίδα worldometers, που έγινε δημοφιλής το 2020 παρουσιάζοντας έγκυρες στατιστικές για την επιδημία του κορονοϊού, παρουσιάζει καθημερινά λίστες των χωρών ανάλογα με τα επιδημιολογικά τους στοιχεία.
Χρησιμοποιώντας λοιπόν, στις 27 Δεκεμβρίου, στοιχεία του worldometers από το δείκτη "θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού" (Deaths/1M pop), σας παρουσιάζω την κατάταξη 10 χωρών που δεν έκαναν συλλογικό lockdown. Την Κίνα την τοποθέτησα στη λίστα γιατί έκανε μόνο τοπικά lockdowns στη Γουχάν και σε 5-6 κοντινές πόλεις (μόνο 46 εκατομμύρια Κινέζοι μπήκαν σε lockdown σε σχέση με το 1,4 δισ του πληθυσμού).
Τις δε Φινλανδία και Νορβηγία τις τοποθετώ στη λίστα παρότι έκαναν lockdown γιατί ήταν μικρής διάρκειας το Μάρτιο και έκτοτε άλλαξαν πολιτική. Διευκρινίζω ότι υπάρχουν και άλλες χώρες που δεν έκαναν lockdown, αλλά επειδή είναι μικρές η απομονωμένες (π.χ. στον Ειρηνικό Ωκεανό), επέλεξα τις 10 χώρες που ακολουθούν.
- Σουηδία - θέση 26
- Λευκορωσία - θέση 93
- Φινλανδία - θέση 101
- Ισλανδία - θέση 108
- Νορβηγία - θέση 109
- Ουρουγουάη - θέση 128
- Ιαπωνία θέση - 138
- Νότια Κορέα - θέση 154
- Κίνα θέση - 186
- Ταϊβάν - θέση 193
Προφανώς δεν περιμένατε οι 9 στις 10 χώρες της λίστας να έχουν τόσο εντυπωσιακά χαμηλή θνησιμότητα. Που οφείλεται αυτό; Στις περισσότερες περιπτώσεις στην άμεση ανταπόκριση των κυβερνήσεών τους να κάνουν μαζικά τεστ και ιχνηλάτηση κρουσμάτων (όταν ακόμη τα κρούσματα είχαν χαμηλή διασπορά) και βέβαια στην έγκαιρη απομόνωση από τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά χώρες του εξωτερικού στις αεροπορικές συγκοινωνίες (κάτι που άργησαν να κάνουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στα δύο κύματα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου