Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Το τέλος του ... κομματικού επιχειρείν κι ο "902"

Του Σπύρου Σταχούλη - "Πριν"
Τι καλοκαίρι κι ετούτο! Μέσα στο γενικό χαμό της αντιδραστικής αστικής επίθεσης με στόχο τη ζωή εκατομμυρίων εργαζόμενων ήλθε και το αδιανόητο για τους ελάχιστους ανυποψίαστους. Το μαύρο στην ΕΡΤ.
Το σύστημα σε μια τομή αντιδραστικοποίησής του, προχώρησε σε μοναδική παγκόσμια πρωτοτυπία, αναδεικνύοντας με επώδυνο τρόπο το στρατηγικό ρόλο των ΜΜΕ στη διαμορφούμενη πολιτική της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης.

Σε αυτές τις συνθήκες, η ανακοίνωση της πώλησης του 902 σε άγνωστο καπιταλιστή κι ο τρόπος μεθόδευσης της μάλλον κλείνει με επώδυνο τρόπο ένα κύκλο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων δεκαετιών των ιστορικών κομμουνιστικών κομμάτων.
Κλείνει και στην Ελλάδα ένας κύκλος διαψευσμένων επαναστατικών εργατικών ελπίδων από το κόμμα που από ραχοκοκαλιά των ανολοκλήρωτων επαναστατικών γεγονότων του λαού μας τη δεκαετίας του '40, μεταλλάσσεται με αντιφατικό τρόπο, με ωδίνες και διασπάσεις, σε κόμμα - επιχειρηματία κατά τα πρότυπα των κομμουνιστικών κομμάτων της Ανατολικής Ευρώπης.

Με το επαναστατικό αμπέχωνο βαθιά καταχωνιασμένο να μυρίζει ναφθαλίνη, το ΚΚΕ ακολουθώντας την πορεία των αδελφών κομμάτων του «υπαρκτού» από τις δραστηριότητες των οποίων προέκυψε πρώτου βεληνεκούς επιχειρηματίας στον ελληνικό καπιταλιστικό σχηματισμό, δημιούργησε τις δικές του επιχειρήσεις, τα δικά του έσοδα δραστηριοτήτων, που λειτουργούσαν με τους αμείλικτους νόμους της αγοράς.

Στο πλαίσιο της δομικής καπιταλιστικής κρίσης του καιρού μας, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό στις επιχειρήσεις του ΚΚΕ, όσες απέμειναν μετά την κατάρρευση των εκμεταλλευτικών καθεστώτων της ανατολικής Ευρώπης, με τη συνέχεια να είναι γνωστή: Πουλάμε προκειμένου να έχουμε το δυνατότερο κέρδος. Η ήττα και στην Ελλάδα μετά την κρίση αυτού του ιστορικού κομμουνιστικού ρεύματος, μαζί με την ήττα του ευρωκομμουνιστικού, της Ευρώπης των λαών και της σοσιαλδημοκρατίας του καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο, έχει συντελεστεί δεκαετίες τώρα. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν στο πετσί τους την καπιταλιστική βαρβαρότητα του επελαύνοντος ολοκληρωτικού καπιταλισμού.

Στα κουφάρια των χρεοκοπημένων εργοστασίων, από πάμπλουτους επιχειρηματίες, πρέπει να ξαναακουστεί ο ήχος των μηχανών, λειτουργώντας οι επιχειρήσεις από τους ίδιους τους εργαζόμενους, αφαιρώντας το ιδιοκτησιακό δικαιωμάτων αφεντικών.
Η αδήριτη ανάγκη επαναθεμελίωσης του κομμουνιστικού οράματος μέσα στην δύνη της άγριας και απρόβλεπτα επικίνδυνης καπιταλιστικής κρίσης με όλες τις κοινωνικές, εργατικές, δημοκρατικές κατακτήσεις του αιώνα, αλλά και τις απέραντες λεωφόρους ελευθερίας που δεν έχουμε διαβεί, προβάλλει σαν προϋπόθεση για το επαναστατικό άλμα, τη νέα έφοδο στους ουρανούς των βαθύτατα μορφωμένων σύγχρονων προλετάριων. Συμβολή στο άλμα ετούτο μπορεί να αποτελέσει το 3ο Συνέδριο του ΝΑΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου