Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Με πράσινο φως από το κράτος το πάρτι των ΜΚΟ με τα κοινοτικά κονδύλια

Με πράσινο φως από το κράτος το πάρτι των ΜΚΟ με τα κοινοτικά κονδύλια, Νεφέλη Λυγερού
Είναι αληθές ότι οι ΜΚΟ ανέκαθεν θεωρούσαν την Ελλάδα “ξέφραγο αμπέλι” και δεν είχαν πολύ άδικο. Το 2015, τότε που πέρασαν από την χώρα πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες-πρόσφυγες με προορισμό τη Βόρεια Ευρώπη, ο ρόλος των ΜΚΟ χαρακτηρίστηκε τουλάχιστον αμφιλεγόμενος. Ένας άγνωστος αριθμός από αυτές δρούσε στα ελληνικά νησιά κι όχι μόνο, υποκαθιστώντας το κράτος.
Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, υπήρξαν καταγγελίες ότι ΜΚΟ καθοδηγούσαν μετανάστες για να φτάσουν από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα. Να θυμίσουμε ότι με την κατηγορία της διεθνούς παράνομης μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών δικάστηκαν στη Μυτιλήνη τρεις Ισπανοί και δυο Δανοί εθελοντές. Κι αυτή ήταν σταγόνα στον ωκεανό. Υπήρξαν μέλη ΜΚΟ που ανέπτυξαν παράνομη δραστηριότητα παράλληλα με το τυπικό τους έργο, έχοντας ως κίνητρο είτε το κέρδος, είτε την ιδεοληψία. Αυτός είναι και ο λόγος που έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, το προηγούμενο μήνα, συστάθηκε μητρώο μελών των ΜΚΟ, ώστε να καταγράφονται οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες τους.
Εκτός των προαναφερθέντων η λειτουργία των ΜΚΟ σφραγίστηκε και από οικονομικές ατασθαλίες. Το εγχώριο νομοθετικό πλαίσιο, εξάλλου, ευνοούσε την ασυδοσία. Για αρκετά χρόνια δεν υπήρχε ούτε μητρώο των ΜΚΟ που λειτουργούν στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να διακινείται χρήμα της ΕΕ σε ιδιωτικούς φορείς χωρίς να γνωρίζει κανείς τί έργο παράγουν και ποια είναι η ατζέντα τους.


Η συνέχεια στο  slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου